L'Audiència Nacional reobri el sumari per l'atemptat d'ETA a Santa Pola el 2002

L'acte, perpetrat pels dos integrants del comando Argala, es va saldar amb l'assassinat de Silvia Martínez Santiago, de 6 anys, i de Cecilio Gallego Alaminos, de 57

Entrada a l'Audiència Nacional
Entrada a l'Audiència Nacional / Alejandro Martínez Vélez ( Europa Press)

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castelló ha reobert el sumari sobre l'atemptat contra la casa caserna de Santa Pola (Baix Vinalopó) que ETA va perpetrar el 4 d'agost de 2002 i ha instat la Guàrdia Civil i la Policia Nacional perquè li remeten les dades sobre els integrants de la cúpula de la banda en el moment dels fets. L'atemptat perpetrat pels dos integrants del comando Argala es va saldar amb l'assassinat de Silvia Martínez Santiago, de 6 anys, i de Cecilio Gallego Alaminos, de 57.

En una interlocutòria de divendres passat, el titular del jutjat central d'instrucció número 6 ha sol·licitat que s'aporte la informació que hi consta dels caps de l'aparell militar Juan Antonio Olarra, àlies Juanvi, i Ainhoa Múgica, Olga; de l'aparell logístic, Félix Ignacio Esparza, Navarro; del polític, Mikel Albisu, Mikel Antza; de l'aparell internacional, Ramón Sagarzazu, Ramontxo, i de la tresoreria María Soledad Iparaguirre, Anboto.

El magistrat justifica la seua decisió per l'existència de "nous elements o circumstàncies que hi cal valorar" i que poden guardar una "directa vinculació amb els fets inicials que van motivar la incoació del procediment penal". "En el present cas, aquella vinculació o relació és palmària, ateses les circumstàncies fàctiques expressades en els fets d'aquesta resolució, així com a les diligències d'investigació policial que es presenten (i en el seu moment s'hi van aportar) per a incoar la causa penal", assegura.

Va ser el passat 11 de març quan el jutjat va acordar incoar diligències prèvies arran de la querella presentada per l'Associació Dignitat i Justícia (DiJ) contra els sis caps de la banda terrorista que presumptament componien el màxim òrgan de direcció –el ZUBA– en el moment de l'atac.

Uns dies més tard, el Ministeri Fiscal, va presentar un informe en el qual defensava la necessitat de dictar una resolució de reobertura d'aquesta causa a més de sol·licitar els citats informes que el magistrat ja ha requerit als departaments d'Informació de l'institut armat i de la Policia Nacional.

Entre les peticions al magistrat, DiJ sol·licitava que se'ls citara a declarar a tots i que se'ls prohibira eixir d'Espanya i es retire el passaport a Navarro, Txango i Mikel Antza. En el cas d'aquest últim, la mesura ja va ser aprovada per l'Audiència Nacional el mes de desembre passat, quan va comparéixer per la presumpta implicació d'aquest en l'assassinat de Gregorio Ordóñez.

L'associació, com ja va fer recentment amb el cas de l'assassinat de l'exregidor del PP Miguel Ángel Blanco o del jutge Francisco Querol, continua amb una línia d'actuació amb la qual pretén asseure en el banc els responsables intel·lectuals dels assassinats de la banda.

En aquest cas, en concret, l'Audiència Nacional va condemnar el 2012 a 843 anys de presó els etarres Andoni Otegi Eraso, Iosu, i Óscar Celarain Ortiz, Peio, en considerar provat "sense cap mena de dubte" que van ser els autors de l'atemptat contra la casa caserna de Santa Pola (Baix Vinalopó), que la banda va perpetrar el 4 d'agost de 2002.

També et pot interessar

stats