Imputats tres excaps d'ETA pel segrest i l'assassinat de Miguel Ángel Blanco fa 25 anys

L'Audiència Nacional cita Kantauri, Mikel Antza i Anboto, però arxiva la causa contra Iñaki de Rentería per la prescripció dels delictes

Fotografies en record de Miguel Ángel Blanco, regidor del PP a Ermua segrestat i assassinat per ETA
Fotografies en record de Miguel Ángel Blanco, regidor del PP a Ermua segrestat i assassinat per ETA / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha citat com a investigats tres excaps d'ETA pel segrest i l'assassinat del regidor del PP d'Ermua Miguel Ángel Blanco, del qual es compleixen ara 25 anys: José Javier Arizcuren Kantauri, Miguel Albisu Iriarte Mikel Antza i María Soledad Iparaguirre Anboto. El cas, que Castellón ja va instruir fa dues dècades, és resultat d'una querella de l'Associació Dignitat i Justícia. 

El titular del jutjat central d'instrucció número 6 també considera responsable Ignacio Miguel Gracia Iñaki de Rentería, però acordar arxivar la imputació per la prescripció dels delictes que se l'atribuïen. D'altra banda, demana una nova ordre europea de detenció i lliurament contra Kantauri, que està a França. 

La decisió judicial té lloc després de la recepció de l'informe que havia encarregat a la Guàrdia Civil per a determinar els membres del comité executiu d'ETA (ZUBA) i la seua possible participació en el segrest i l'assassinat del regidor d'Ermua. 

D'acord amb aquest informe, els investigats, malgrat no ser els executors materials, van tindre "una participació en comissió per omissió, atesa la posició de domini que ocupava l'òrgan executiu de l'organització terrorista. Durant les més de 48 hores en les quals es va prolongar el segrest, van tindre a la seua mà detindre'l, "podent deduir de la negativa a fer-ho una intenció manifesta en la producció del resultat".

També et pot interessar

stats