El jutge dicta presó per a l'excap d'ETA, Anboto, per l'atemptat de Santa Pola

L'etarra es troba a la presó a l'espera que França done resposta a la petició per a poder jutjar-la per aquest atemptat, que es va saldar amb l'assassinat de Silvia Martínez, de 6 anys, i de Cecilio Gallego, de 57

L'exdirigente etarra Soledad Iparraguirre 'Anboto' en una imatge d'arxiu
L'exdirigente etarra Soledad Iparraguirre, 'Anboto', en una imatge d'arxiu / Fernando Alvarado (Efe)

El jutge de l'Audiència Nacional que investiga l'atemptat perpetrat per ETA contra la casa caserna de Santa Pola el 2002 ha decretat la presó provisional incondicional i comunicada de l'excap de la banda terrorista María Soledad Iparraguirre, àlies Anboto.

La mesura no té efectes reals per a l'etarra perquè ja es troba a la presó a l'espera que les autoritats franceses donen resposta a la petició de processament que va efectuar el jutge per a poder jutjar-la per aquest atemptat, que es va saldar amb l'assassinat de Silvia Martínez Santiago, de sis anys, i de Cecilio Gallego Alaminos, de cinquanta.

Cal recordar que el mateix jutge va ordenar també que entrara en presó per la seua presumpta implicació en el segrest i assassinat del regidor del PP a Ermua Miguel Ángel Blanco el 1997.

En l'acte, el titular del jutjat central d'instrucció número 6 ha acordat aquesta mesura a petició de la Fiscalia, de les acusacions populars exercides per l'Associació de Víctimes del Terrorisme, l'Associació Dignitat i Justícia i de les acusacions particulars.

La decisió té lloc després que el juny passat el jutge demanara permís a França per al processament d'Anboto perquè, quan se li va intentar prendre declaració, ella es va acollir al principi d'especialitat i va recordar que no havia sigut entregada a Espanya per aquests fets.

En el marc de la investigació, el jutge apunta a Anboto com a màxima dirigent del mateix aparell militar d'ETA entre principis de 1993 i finals de 1998. Va ser responsable d'aquesta estructura, també coneguda com a Otsagi, fins al 16 de setembre del 2002, quan va ser detinguda per la policia francesa a Talença (França).

El jutge sosté que l'exdirigent estava integrada en el comité executiu d'ETA en la data de l'atemptat contra la casa caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola el 4 d'agost de 2002.

També et pot interessar

stats