L'etarra Asier Eceiza accepta 182 anys de presó per dos atemptats a Alacant i Benidorm

Malgrat l'elevada pena pactada, el fiscal ha recordat que, segons estableix la llei, el límit màxim de compliment efectiu de la condemna no podrà excedir de vint anys

eteta
L'etarra Asier Eceiza Ayerra durant el juí / Zipi (Efe)

L'etarra Asier Eceiza Ayerra ha acceptat aquest dimarts una pena de 182 anys de presó a canvi de reconéixer la participació en els atemptats comesos el 22 de juliol de 2003 en dos hotels, d'Alacant i Benidorm, que van provocar lesions a catorze persones, sis d'elles policies nacionals.

Malgrat l'elevada pena pactada, el fiscal ha recordat que, segons estableix la llei, el límit màxim de compliment efectiu de la condemna no podrà excedir de vint anys.

En virtut de l'acord de conformitat amb l'acusat, la Fiscalia ha reduït de 17 a 15 anys de presó la seua petició per cadascun dels delictes d'estralls, i ha rebaixat la pena que demanava pels sis intents d'assassinat contra membres dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat de 19 a 12 anys de presó, i pels huit intents d'assassinat de civils, de 15 a 10 anys de presó.

També ha acceptat una pena d'inhabilitació absoluta per 192 anys, superior en 10 anys respecte als 182 anys de presó que se li imposaran, i la prohibició d'acudir a les ciutats d'Alacant i Benidorm durant deu anys després del compliment de la condemna.

Quant a les indemnitzacions, l'etarra ha acceptat pagar un 20% de la quota fixada per a l'autor material d'aquests atemptats (Jon Joseba Troitiño, nebot de l'històric etarra Antonio Troitiño).

Aquesta condemna se suma als 19 anys que ja li va imposar l'Audiència Nacional per la participació en l'assassinat del regidor socialista Juan Priede, el 21 març de 2002.

Asier Eceiza va ser detingut el juliol de 2008 a França, on va ser condemnat a 19 anys de presó per la seua pertinença a ETA.

El 2003 ja era membre actiu d'ETA i va participar en la denominada "campanya d'estiu" de la banda, consistent en la col·locació d'artefactes explosius en hotels i centres comercials de zones turístiques de la costa mediterrània.

Segons l'escrit d'acusació del fiscal, el relat del qual l'ha acceptat Eceiza, els terroristes van col·locar artefactes explosius que tenien entre 10 i 12 quilos de cloratita i temporitzador en sengles habitacions dels hotels Badia d'Alacant i Nadal de Benidorm.

També et pot interessar

stats