Interior acosta al País Basc Txapote, l’etarra que va assassinar Miguel Ángel Blanco, en un nou trasllat de tretze presos

La decisió afecta un total de tretze presos d'ETA, entre els quals també està el terrorista Henri Parot

L'exdirigent d'ETA, Javier García Gaztelu, alias "Txapote", en l'Audiència Nacional
L'exdirigent d'ETA, Javier García Gaztelu, alias 'Txapote', en l'Audiència Nacional / Europa Press
31 d'agost 2022 - 16:36

La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, depenent del Ministeri de l'Interior, ha comunicat aquest dimecres el trasllat a una presó del País Basc de tretze presos d'ETA. Entre ells, es troba Francisco Javier García Gaztelu, àlies Txapote, uns dels exdirigents d'ETA amb un nombre més elevat de crims, entre ells el del regidor del PP Miguel Ángel Blanco, ara fa 25 anys.

Txapote, un dels terroristes més sanguinaris d'ETA, ja va ser traslladat amb anterioritat, al març de 2021, des de la presó de Huelva a la de Madrid-Estremera dins de la política d'acostaments impulsada pel Ministeri de l'Interior des de l'arribada de Pedro Sánchez a la Presidència del govern a mitjan 2018.

Detingut a França el 2001, Txapote va formar part de l’ala dura de la banda terrorista perquè no va mostrar mai penediment pels crims. García Gaztelu compleix condemna per catorze assassinats, entre ells el de Miguel Ángel Blanco, Gregorio Ordóñez, Fernando Múgica Herzog o Fernando Buesa. No s'espera la seua excarceració abans de febrer de 2031, segons van informar fonts jurídiques al juliol, quan es va commemorar el 25é aniversari del crim del regidor d'Ermua.

També està Henri Parot, que va donar nom a la doctrina per acurtar les penes després de la decisió dels tribunals europeus.

La llista la completen Ismael Berastegui, Manex Castro Zabaleta, José Antonio Zurutuza Sarasola, Aitor Agirrebarrena Beldarrain, Oscar Celarain Ortiz, Jon Bienzobas Arretxe, Juan Manuel Inciarte Gallardo, Eider Pérez Aristizabal, Jon Igor Solana Matarrán, Juan Luis Rubenach Roig i Félix Alberto López del Carrer Gauna.

També et pot interessar

stats