Ajornen dos mesos una audiència de l'etarra Anboto a França per l'atemptat de Santa Pola

El resultat de l'atac va ser la mort d’una xiqueta de sis anys, filla d’un guàrdia civil, i la d'un home de 57 anys 

L'exdirigente etarra Soledad Iparraguirre, 'Anboto', en una imatge d'arxiu
L'exdirigente etarra Soledad Iparraguirre, 'Anboto', en una imatge d'arxiu / Fernando Alvarado (Efe)

El Tribunal d'Apel·lació de París ha ajornat al 19 de juny una audiència sobre una euroorde espanyola contra l’exdirigent etarra María Soledad Iparraguirre Guenechea, àlies Anboto, per l'atemptat contra la caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola del 4 d'agost del 2002. L'atac va acabar amb la mort de la xiqueta de sis anys Silvia Martínez Santiago, filla d'un agent, i la de Cecilio Gallego Alaminos, un veí de 57 anys que esperava l'autobús.

Durant el juí a l’Audiència Nacional, els magistrats van considerar que Anboto era la màxima dirigent del mateix aparell militar d'ETA entre principis del 1993 i finals del 1998. Va ser responsable d'aquesta estructura, també coneguda com a Otsagi, fins al 16 de setembre del 2002, quan la policia francesa la va detindre a Talença (França). Els autors materials de l'atemptat, Oscar Celarain, Iosu, i Andoni Otegi, Peio, membres del comando Argala, van ser condemnats a 843 anys de presó el 2012, però el procés va deixar fora els possibles autors intel·lectuals de l'acció, de la qual Anboto és considerada partícip.

Lliurament a Espanya de l’etarra Juan Luis Rubenach

D'altra banda, la Fiscalia francesa ha manifestat aquest dimecres la conformitat amb el lliurament a Espanya de l'etarra Juan Luis Rubenach per la presumpta participació en l'atemptat en què van ser assassinats el magistrat José Francisco Querol i tres persones més, l'any 2000.

En una audiència aquest dimecres al Tribunal d'Apel·lació de París, on Rubenach no ha estat present i que s’ha fet sense l'assistència d'un advocat, els magistrats de la sala d'instrucció han acordat emetre el 15 de maig la decisió sobre la petició de lliurament que ha emés l'Audiència Nacional espanyola.

Rubenach ja està empresonat a Àlaba, però la petició de lliurament per a jutjar-lo per noves causes és un procediment necessari en haver-se acollit al principi d'especialitat. Segons aquesta norma, ningú pot ser enjudiciat en un país per una causa per la qual no ha sigut entregat per un altre.

També et pot interessar

stats