La Fiscalia activa el protocol per a bloquejar missatges d'odi en les xarxes socials

El Ministeri Públic és l'encarregat de traslladar als operadors digitals les resolucions judicials que es dicten amb l'orde de retirar continguts il·legals

Les principals xarxes socials
Imatge d'arxiu de les principals xarxes socials

El repunt d'agressions homofòbiques dels últims mesos té ja resposta de la Fiscalia General de l'Estat, que ha posat en marxa la maquinària per a combatre el discurs d'odi que circula per Internet. Aquest dimecres el Ministeri Públic ha remés un escrit a tots els fiscals amb l'objectiu de facilitar l'aplicació del protocol dissenyat per a fer front a aquests discursos i detallar quin és el seu paper a l'hora de bloquejar amb rapidesa determinats missatges en les xarxes socials. 

Segons marca el procediment establit, la Fiscalia General de l'Estat assumeix un paper protagonista en la lluita contra el discurs de l'odi en línia com a "punt nacional de contacte", i s'encarrega de traslladar als operadors les resolucions judicials que es dicten per a retirar o bloquejar en l'entorn digital continguts il·legals.

L'organisme públic explica que actua a través d'un "canal preferent", que serà gestionat per la Unitat Especialitzada de Criminalitat Informàtica, per a garantir així el compliment "àgil i efectiu" de les resolucions i protegir les víctimes i persones vulnerables.

En aquest context, la Fiscalia reitera el seu "compromís i total implicació" per a perseguir, combatre i erradicar els delictes d'odi i discriminació, "conductes que atempten greument contra els elements estructurals i vertebradors de l'ordre constitucional, del nostre sistema de drets i llibertats i de la mateixa dignitat humana".

El protocol es va subscriure el febrer passat per entre la Fiscalia, el Consell General del Poder Judicial, les secretaries d'Estat de Justícia, Seguretat, Educació, Esport, Igualtat, Drets Socials i Migracions i el Centre d'Estudis Jurídics. També s'hi inclouen organitzacions de la societat civil i prestadors de serveis d'allotjament de dades. S'emmarca en l'acord interinstitucional per a col·laborar en la lluita contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBI-fòbia i altres formes d'intolerància que es va firmar el setembre de 2018.

També et pot interessar

stats