Fernando García (CSIF): "La fixesa del personal interí no resoldrà el problema estructural de la falta de plantilla en Sanitat"

El portaveu del CSIF de la Comunitat Valenciana reclama la creació de places noves i critica la "mala planificació" de les vacances d'estiu en plena onada pandèmica

El portaveu del CSIF Fernando García en la ràdio d'À Punt / À Punt NTC

"Un anunci polític" que portarà pocs canvis assistencials. Així veu el sindicat CSIF de la Comunitat Valenciana el reial decret per a fer fixos vora 70.000 sanitaris que el govern espanyol aprova aquest dimarts. El portaveu de l'organització sindical, Fernando García, celebra la previsible reducció de la temporalitat en el personal, que estima que passarà del 25-30% actual al 7-8%. No obstant això, recorda que el procés de fixesa, que està obligat per la Unió Europea, repercuteix sobre llocs de treball en actiu amb què hui ja no és possible gestionar tota la demanda sanitària.

"Aquestes places —9.730 a la Comunitat Valenciana— no resoldran el problema estructural de la plantilla", adverteix García, que recorda que el seu sindicat treballa amb la previsió que caldria crear-ne fins a 11.000 de noves per complir amb els nivells de qualitat assistencial desitjables. A parer seu aquestes carències ja s'estan veient en el pla de cobertura de vacances [7.000 contractes de reforç], que considera insuficient, perquè no ha evitat el tancament de sales i d'alguns ambulatoris.

També en el servei del SAMU, que pateix un degoteig d'eixides per les "pèssimes condicions laborals i retributives" que fan que el personal "prefereix anar-se'n a places més còmodes o en les que es puga conciliar més".

A banda de tindre pocs sanitaris se'ns van

Les organitzacions sindicals tenen fins a desembre el repte de negociar les convocatòries, que hauran de resoldre's abans del final del 2024. Un procés en què Garcia alerta del risc de solapament de proves i de competència entre autonomies per facultatius, oferint millors condicions. "A banda de tindre pocs sanitaris se'ns van", ha alertat el portaveu del CSIF.

La situació als hospitals [pel repunt de contagis de covid-19] és pitjor de la que ens diuen

El responsable sindical també ha destacat l'augment de la pressió assistencial derivada de l'increment dels contagis de covid-19, en què veu el principi d'una nova onada. En la seua opinió, "gripalitzar la pandèmia ha sigut una errada" i la recent reactivació dels vacunòdroms indica que "la situació és pitjor de la que ens diuen". Com que els casos són menys greus, explica, "no es desborden les unitats de crítics, però les urgències estan plenes". La necessitat d'ingressos en planta, segons adverteix, xoca amb la falta de llits a hospitals com el de Torrevella, el Peset o el General pel període estival i perquè en opinió de García "no s'ha planificat bé". El comité d'empresa d'aquest últim ha demanat la dimissió del gerent, una decisió que García justifica per la falta de reacció pel fet que els pacients hagen hagut d'esperar hores per a tindre un llit.

També et pot interessar

stats