El fenomen extraordinari que ha dibuixat la lava del Cumbre Vieja pot ser únic a Europa

Per les primeres indagacions de l’Institut Geològic i Miner, poden ser els jameos més grans de tot Europa

La lava del Cumbre Vieja pot haver configurat unes cavitats úniques a Europa al seu pas buscant la mar / Institut Geològic i Miner d’Espanya

Superada l’etapa més dramàtica del volcà del Cumbre Vieja, a La Palma, comença a esbossar-se el paisatge que ha dibuixat la lava que va començar a eixir de l’interior de la terra fa més d’any i mig. Un equip de científics de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya s’ha endinsat en els enormes tubs que va anar traçat la lava per a obrir-se pas fins a la mar, configurant el que es coneix a les Canàries com a jameos. Podem estar davant d'un fenomen de la naturalesa totalment extraordinari.

Els geòlegs han pogut entrar en algunes d’aquestes galeries, les que són segures pel refredament de la lava. Per les primeres indagacions, creuen que podrien haver-hi fins a tres nivells de galeries. Això convertiria aquestes petjades de l’erupció del Cumbre Vieja en els jameos més grans de les Canàries, per extensió d’Espanya —perquè d’aquestes dimensions no n'hi ha en cap altre punt de la península— i, per tant, d’Europa, ja que aquestes cavitats només es troben en terrenys que han experimentat erupcions volcàniques.

Els tècnics han pogut endinsar-se en galeries que ha foradat la lava on la temperatura és més baixa i, més enllà del que aprecien amb els ulls, l’ajuda de càmeres tèrmiques els fa pensar que podem estar davant d'unes cavitats de dimensions mai vistes abans.

Caldrà esperar que la lava es gele totalment per a determinar amb exactitud si darrere de la desolació que va començar a deixar el 19 de setembre del 2021, estem davant d'un fenomen geològic de dimensions extraordinàries.

En algunes illes canàries, com la de Lanzarote, els jameos o galeries que fa milers d’anys va configurar la lava són hui dia un atractiu turístic únic, que concentra diàriament desenes de visitants, que hi acudeixen per a veure unes cavitats que només estan a l’abast en terrenys volcànics que fa centenars d’anys van registrar el pas de la lava.

 

També et pot interessar

stats