Les farmàcies posen en marxa un protocol per a detectar i actuar davant de casos de violència masclista

Aquests establiments aspiren a consolidar-se com a espais segurs on oferir a les víctimes els recursos que tenen disponibles

Les farmàcies de tot Espanya llançaran una campanya per a difondre que són espais segurs per a les dones víctimes de la violència masclista
Les farmàcies de tot Espanya llançaran una campanya per a difondre que són espais segurs per a les dones víctimes de la violència masclista

Les farmàcies ja tenen el protocol per a detectar i actuar davant d'un possible cas de violència de gènere que puguen estar patint les dones que acudisquen a l’establiment, així com la informació necessària perquè tinguen una atenció integral. El Ministeri d'Igualtat i el Consell General de Col·legis de Farmacèutics han posat en marxa el nou protocol per a guiar els passos d'aquests professionals davant de qualsevol manifestació de violència de gènere.

Aquest document, que pretén remarcar la idea que les farmàcies són espais segurs per a les víctimes de qualsevol agressió masclista, proposa actuacions “més centrades” en la violència exercida per la parella o exparella, "per ser les formes més comunes en què s'expressa", segons indiquen des del Ministeri d’Igualtat.

La delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha subratllat que les oficines de farmàcia "són un servei essencial i accessible per a totes les dones, un lloc idoni on demanar ajuda per a obtindre una informació qualificada", com apunta Igualtat. El president del Consell General de Col·legis de Farmacèutics, José Aguilar, és "un extraordinari sensor i recurs" des del qual impulsar accions que faciliten que les víctimes facen el pas de denunciar.

El protocol subratlla que detectar un possible cas és "una tasca complicada, que requereix una certa sensibilització i formació específica", a més, afecten factors socials, "com són els mites i estereotips creats per la cultura o factors psicològics", com ara enfrontar les pors i el dolor emocional.

El protocol acordat pels farmacèutics i el ministeri diferencia els casos que poden presentar-se. Així mateix, inclou els indicadors per a detectar les situacions de violència: tant els símptomes psicològics com físics, aspectes comportamentals, com actuar de manera evasiva, presentar actitud temorosa o nerviosa o actitud defensiva, etc. També recull les actituds del presumpte maltractador.

En aquest sentit, el protocol indica les decisions i actuacions que poden adoptar els farmacèutics. Per exemple, de fer veure a la dona que la secundaran o fer-li preguntes facilitadores com "et veig preocupada, com van les coses a casa?”.

Les farmàcies, en col·laboració amb el ministeri, emprendran una campanya per a divulgar aquests establiments com a espais segur, però també per a sensibilitzar en matèria de violència contra la dona. 

També et pot interessar

stats