El CGPJ reclama la reforma urgent de la llei de violència de gènere per a frenar els delictes sexuals

Proposa que vaja aparellada d’un augment dels jutjats i d’iniciatives en les escoles i la judicatura per a protegir els menors

Imatge d'arxiu d'una mobilització de la Coordinadora Feminista de València en protesta contra la violència masclista
Una mobilització de la Coordinadora Feminista de València, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha reclamat que es reforme de manera “urgent” la llei contra la violència de gènere per a frenar totes les manifestacions de violència contra les dones, però en especial delictes com els sexuals. Aquest òrgan judicial, a través de l'Observatori contra la Violència Domèstica, ha fet constar aquesta necessitat en un informe, on assenyala que “l'actual concepte de violència sobre la dona és insuficient per a estudiar i combatre amb efectivitat aquest fenomen criminal en el sentit ampli que preveu el citat conveni del Consell d'Europa, signat a Istanbul en 2011".

Aquest observatori defén la necessita que la llei aborde, de manera més “efectiva, exhaustiva i profunda” la violència sexual, inclosa la que es comet contra menors d'edat, que supera en nombre de casos a la comesa contra dones adultes.

En aquest sentit, l’informe de l’organisme depenent del CGPJ assegura que l'actual concepte de violència sobre la dona és “insuficient per a estudiar i combatre amb efectivitat” aquest fenomen en el sentit ampli que preveu el conveni del Consell d'Europa, signat a Istanbul el 2011.

Per a emetre aquest informe, l’observatori es basa en 102 sentències dictades en 2020 per la sala segona del Tribunal Suprem sobre casos de violència sexual. En l’escrit, a més, l’organisme depenent del CGPJ defén que la reforma legal hauria d'anar acompanyada de l'augment dels jutjats de violència sobre la dona, perquè caldria ampliar-ne les competències a tots els nous delictes compresos en l'àmbit de la violència de gènere.

Així mateix, l’informe reclama l'elaboració de perfils de les víctimes menors més vulnerables per a la detecció precoç del risc i que es revisen els protocols escolars per a detectar millor la violència sexual en aquest col·lectiu. L’observatori aposta també per elaborar plans de formació específics per a jutges i magistrats en matèria de violència sexual sobre menors d'edat.

L'estudi de les 102 sentències del Tribunal Suprem va posar de manifest que en 9 de cada 10 casos (93,8%) la violència sexual és comesa per homes i que en 8 de cada 10 (83%) la víctima és una dona. No obstant això, només el 6,9% de les causes per delictes contra la llibertat i la indemnitat sexual que van arribar al Tribunal Suprem van ser instruïts per jutjats de violència sobre la dona, una circumstància que, segons els experts de l'observatori, minva l'eficàcia en la lluita contra aquesta delinqüència.

També et pot interessar

stats