Què ha fallat en el cas del crim masclista de Moraira?
La dona assassinada va estar en el sistema VioGén, però va eixir per falta de proves, ja que no va declarar en el juí.
Arthur, l'assassí confés de la mort d’Alina, l’última víctima mortal per violència de gènere a Moraira, tenia una denúncia prèvia per agredir-la. Aquest episodi no el va denunciar la víctima, sinó un veí. Aleshores, la dona va entrar en el Sistema de Seguiment Integral en els casos de Violència de Gènere (VioGén).
Llavors el jutge va imposar mesures cautelars d'allunyament però finalment en el moment del juí va absoldre l'acusat per falta de proves, després que la víctima no declarara en el juí ni tampoc denunciara els fets. Així, va eixir del sistema de protecció VioGén.
En una entrevista al 20H NTC, la integrant de la plataforma feminista d’Alacant, Maria Garcia, ha apuntat que s’hauria d’establir un seguiment dels maltractadors, una vegada la dona es queda sense protecció.
L’experta ha apuntat que el problema fonamental en el procés és la por fonamentada de les dones, que declinen fer la denúncia. “Les víctimes de violència de gènere estan paralitzades i tenen molta por ja que moltes vegades el maltractador compleix les amenaces i les mata”, ha afegit.
Com funciona el sistema VioGén?
A la Comunitat Valenciana, més de 85.000 casos estan registrats en el sistema VioGén. D'aquesta xifra, més de 76.000 estan inactius; és a dir, en aquests moments, no són objecte de seguiment policial. La resta, 9.465 estan actius i per tant sí que son objecte de seguiment policial i va evolucionant amb el temps.
Dins de la vigilància policial, les mesures de protecció que es proporcionen s'ajusten a cinc nivells de risc de la víctima. S'avalua la seua situació a través d'entrevistes personals i, actualment, al territori valencià, hi ha 4.740 casos amb risc no apreciat, 3.698 de risc baix, 953 de risc mitjà, 74 alt i zero casos amb risc extrem.