Els experts alerten del perill de temperatures extremes a l'abril

El canvi climàtic ha anticipat l’estiu i fa que augmenten els casos de fatiga i de mareig per la calor

La calor extrema d'aquests dies és perillosa, segons adverteixen els experts / À Punt NTC

El mercuri s'ha instal·lat en nivells de ple estiu, però amb el calendari d'abril. Les temperatures freguen els 30 graus en molts punts de la Comunitat Valenciana i es mantindran així durant tota la setmana, amb màximes entre sis i deu punts per damunt de la mitjana habitual. Els experts adverteixen dels perills que comporta aquest marcador, que no hauria de produir-se en la segona quinzena d’abril en cap cas. Aquesta calor fora d'hora no és sana. 

Pilar Valero, metgessa de família, ha assegurat aquest dimarts que els mecanismes d’adaptació a la calor “han de ser progressius”. Quan arriben jornades com aquestes, “es produeix un estrés tèrmic en l’organisme” ha afirmat. Entre els símptomes més comuns estan la fatiga, el mareig i les nàusees. “Aquest canvi climàtic que està ocorrent està castigant el metabolisme i està fent que apareguen malalties o que a molts malalts els coste respondre a les medicacions”, ha afegit Valero. 

Com és usual en aquests casos, tenen més risc les persones majors, les que pateixen alguna malaltia, així com els xiquets i xiquetes menors de quatre anys. A més, les persones al·lèrgiques en veuen incrementats els efectes. En vista d'aquesta situació, s'imposa buscar l'ombra, l'aigua fresca i fer ús del sentit comú: evitar les hores de més calor i adaptar l'alimentació a un oratge estiuenc que ha aplegat abans d'hora.

També et pot interessar

stats