Expertes en lideratge femení de tot el món debaten sobre les agressions a les dones a Alacant
La Conselleria de Transparència organitza la jornada 'Diàlegs de dones per la pau al Mediterrani' que se centra en els feminicidis.
Hui se celebra a Alacant una trobada de dones per la pau en què participen expertes en lideratge femení d'Àfrica, Llatinoamèrica i dels països de la ribera del Mediterrani.
La presència de les dones en els processos de pau o les conseqüències de les guerres sobre les dones i la infància són alguns dels temes que centraran la jornada 'Diàlegs de dones per la pau' que se celebra hui a la Casa del Mediterrani. En els conflictes armats les dones són carn de canó o botí de guerra. Una violència que va més enllà de la violència de gènere i que té un nom: Femicidi.
Mercedes Hernández, presidenta de l'associació Dones de Guatemala, destaca que "el feminicidi és la violència més extesa en el món i la més antiga" i assenyala que "no només està en els països pobres".
En opinió d'Hernández, el paper de les dones en la resolució dels conflictes està desaprofitada. No només perquè estan excloses de les negociacions sinó perquè són elles les que garantitzen que la pau arribe a tota la societat. "La pau es consolida realment en els microespais socials com són les cases i les comunitats, i no on se signa el paper", afegeix.
En aquesta jornada, organitzada per la Conselleria de Transparència en col·laboració amb la Fundació Dones per Àfrica i Casa del Mediterrani, participaran expertes de tot el món per a compartir experiències i dissenyar estratègies efectives per la pau. A l'acte assistiran, entre d'altres, el president Ximo Puig, la ministra Margarita Robles i l'expresidenta del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega.
La secretària autonòmica de #Transparència, Belén Cardona, ha explicat en Les Notícies del Matí els objectius i i els participants en les ponències, inaugurades per l'escriptora Elvira Lindo.
Focus de les jornades
L'esdeveniment comptarà amb conferències, taules redones i debats que s'articularan al voltant dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'Agenda 2030 de l'ONU i es farà ressò de l'Informe de l'ONU Dones 'Fer les promeses realitat: la igualtat de gènere en l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible' que revela importants llacunes en aquest aspecte i identifica, així mateix, oportunitats per a introduir canvis que ajuden a fer realitat aquestes promeses.
L'intercanvi d'experiències entre dones líders de diferents regions del planeta facilitarà, a més, la connexió entre feminismes i entre cultures, afavorirà l'aliança de civilitzacions, que ha d'estar també enfocada a l'assoliment de la igualtat.
Participants en les jornades
La trobada comptarà amb les veus de l'advocada, periodista i activista pels drets de la dona, la infància i la llibertat de premsa, Caddy Adzuba (República Democràtica del Congo); l'activista i defensora dels drets humans, especialment en la població trans, Bianka Gabriela (República del Salvador); Salima Guezali (Algèria), premi Sákharov per la seua defensa de la democratització i l'avanç de les llibertats al Magrib; i, l'exministra de Gènere, Infància i Protecció Social a Libèria, Julia Duncan.
Així mateix, participen Mercedes Hernández (Guatemala) experta en drets humans, gènere i violència de gènere i presidenta de l'Associació Dones de Guatemala; la presidenta de l'Association dónes Femmes Tunisiennes pour la Recherche sur le Développement, Salwa Kennow (Tunísia); la presidenta de l'Agrupació Ciutadana per la Despenalització de l'Avortament, Bruna Herrera (República del Salvador); i la directora de l'Institut Internacional de Desenvolupament Humà, Emna Jeblaoui (Tunísia).
Un altre dels ponents, l'exministre d'Exteriors i actual Alt Representant per a l'Aliança de Civilitzacions de l'Organització de Nacions Unides, Miguel Ángel Moratinos, intervindrà amb la conferència 'Reflexions per a l'Aliança de Civilitzacions'.