Un estudi revela que el 6,5% dels espanyols rebutja vacunar-se contra la covid

La desinformació seria la causa principal de la desconfiança cap a les vacunes

L'estudi revela que segons l'edat dels enquestats, les reticències canvien
Segons l'edat dels enquestats, les reticències canvien / María José López (Europa Press)

El 6,5% de la població espanyola rebutja vacunar-se contra la covid, segons una enquesta efectuada per investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a més de 4.300 persones durant la primavera del 2021. 

 

L'estudi l'ha publicat la revista PLOS ONE i l'han liderat els investigadors de l'eHealth Center de la UOC Francesc Saigí Rubió i Marina Bosc, i el professor de Ciències de la Salut Hans Eguia. Entre les conclusions més destacades, la principal seria que les campanyes d'informació i conscienciació són determinants per a aconseguir la comprensió social i incrementar la confiança en les vacunes.

El paper de les xarxes socials

Segons l'estudi, la gravetat de la malaltia, la velocitat amb la qual es van comercialitzar les diferents vacunes i la desconfiança en els laboratoris farmacèutics van crear un context de dubtes i suspicàcies sobre aquests nous medicaments i la seua aplicació de manera generalitzada.

Les xarxes socials es van omplir de faules i informacions falses que van generar un ambient de desconfiança sobre les vacunes i els nous mètodes que s'havien emprat en la fabricació, arribant a elevar a norma general casos puntuals com els trombes, suposadament causats per la inoculació d'aquest tractament.

Els més joves, els més reticents

Per a fer l'estudi, durant la primavera del 2021, els experts van enquestar més de 4.300 persones a través de les xarxes socials, 500 de les quals eren professionals sanitaris de diferents branques.

En aquell moment, el 48,6% dels enquestats estaven vacunats contra la covid-19, i el 6,5% de la població general va mostrar la seua reticència a vacunar-se. No obstant això, a mesura que augmentava l'edat dels enquestats, s'incrementava el percentatge de vacunats i les reticències disminuïen.

"Els més joves o amb menor formació eren els més poc inclinats a vacunar-se, probablement perquè eren el col·lectiu social que percebia menys risc a tindre problemes derivats de la covid-19, amb la qual cosa veien menys beneficis a la vacuna", comenta Salvador Macip, metge i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i director del Laboratori de Mecanismes del Càncer i l'Envelliment de la Universitat de Leicester, que ha participat en l'estudi.

En el cas dels professionals sanitaris, el percentatge de vacunats contra la covid-19 s'elevava al 95%. "Els professionals de la salut tenien més dubtes sobre l'eficàcia i la seguretat de la vacuna, però eren els menys reticents a vacunar-se, possiblement perquè entenien millor les conseqüències de no vacunar-se i estaven més familiaritzats amb el concepte general de vacuna", ha destacat Macip.

La importància de la informació veraç

A pesar que, segons Macip, aquestes dades no són especialment negatives, sí que considera que encara hi ha un percentatge de la població contrària a les vacunes que podria generar un problema de salut pública. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut, el rebuig a les vacunes ja era un problema “freqüent” abans fins i tot de la pandèmia, i és considerat una de les deu principals amenaces per a la salut mundial.

Per a lluitar contra aquest moviment, els experts recalquen que la informació veraç, contrastada, transparent i àgil és el mètode més efectiu per a conscienciar la població i minimitzar el rebuig i les reticències a aquesta mena de tractaments. "Les campanyes informatives són essencials. Com més se sap sobre un fàrmac nou, menys por se li té", ha conclòs Macip.

També et pot interessar

stats