Sanitat descarta, de moment, reobrir espais de vacunació massiva per a la quarta dosi contra la covid

José Antonio Lluch, cap del servei de Promoció de la Salut, explica que la cobertura actual de la vacuna sols arriba al 60% de la població de risc i que la resposta "no és bona"

Entrevista completa a José Lluch, cap del servei de Promoció de la Salut de la Conselleria de Sanitat

La Conselleria de Sanitat Universal no contempla ara per ara tornar a obrir espais de vacunació massiva, els centres ubicats en diversos punts del territori on milers de ciutadans acudiren a posar-se les tres primeres dosis del vaccí contra la covid-19 en 2020 i 2021 i que esdevingueren un dels emblemes de la pandèmia. Ho ha confirmat aquest dijous en Les notícies del matí José Antonio Lluch cap del servei de Promoció de la Salut del departament liderat per Miguel Mínguez.

Segons ha explicat als micròfons de la ràdio d'À Punt, l'oferta actual de vacunació que hi ha a la Comunitat Valenciana és "molt alta" i suficient per a cobrir la demanda. Tots els centres de salut i punts específics habilitats en els departaments de salut sense cita prèvia estan administrant la vacuna contra la covid i també contra la grip, a persones majors de 60 o amb patologies de risc. Aquests són, juntament amb el personal sanitari i sociosanitari, els col·lectius contemplats en l'última actualització de l'estratègia de vacunació elaborada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes per a rebre les dosis de record covid.

"Els vacunòdroms van funcionar molt bé quan hi havia una demanda molt alta, però no estic segur que ara siguen la solució més adient" José Lluch - Cap de servei de Promoció de la Salut de la Conselleria de Sanitat

A la Comunitat Valenciana, però, la resposta ciutadana no està sent "tan bona com s'esperava", ha reconegut Lluch. Ho constaten les xifres, ja que la cobertura actual de la quarta dosi de la vacuna covid només arriba al 60% de la població diana. És a dir, sobre el volum total de gent a qui, a hores d'ara, s'aconsella administrar-se-la per prevenció. Un percentatge que queda "lluny dels objectius de vacunació" i que és baix, segons ha admés l'expert, sobretot si es compara amb el que es va arribar a assolir amb les segones dosis del sèrum: un 94% de la població objectiu va completar la pauta vacunal.

Entre les causes d'aquesta baixa cobertura, el facultatiu destaca una certa fatiga entre la població per tanta vacuna i pel fet que la qüestió ja no ocupa tant d'espai als mitjans de comunicació. També ha matisat que cal tindre en compte que hi ha una part de la població que s'ha contagiat del virus després de rebre la tercera punxada i com que la recomanació general és esperar-se uns mesos per a la següent injecció de reforç encara no han acudit a inocular-s'hi.

En aquest escenari de baixa demanda, sembla prou clar que els centres de vacunació massiva queden quasi totalment descartats. "Van funcionar molt bé quan hi havia una demanda molt alta, però no estic segur que siga la solució més adient", argumenta el cap de Promoció de la Salut. Ell aposta, més prompte, per "conscienciar la població que la covid continua encara ahí, que la grip també és un problema greu i que les dues infeccions es poden previndre amb la vacunació".

La quarta campanya de vacunació contra el coronavirus s'ha posat en marxa després de l'estiu sense enviar cites personalitzades, però des de fa dues setmanes Sanitat ha canviat l'estratègia i està començant a enviar missatges a la població diana, com va fer l'any passat. Lluch ha explicat que enguany s'ha optat per donar "certa llibertat" als departaments de salut perquè ajusten els mecanismes de captació a la realitat, ja que no funcionen amb els mateixos paràmetres, per exemple, un ambulatori d'una àrea rural que altre ubicat en una gran ciutat. En tot cas, el responsable sanitari ha recordat que si no s'ha rebut cap avís sempre es pot demanar cita en els centres de salut, per telèfon o a través de l'aplicació mòbil de Sanitat.

Punts de vacunació sense cita

Per a animar a la població a vacunar-se i xafar l'accelerador de cara a Nadal, alguns departaments de salut com el de la Marina Baixa han optat per obrir punts als quals es pot acudir sense cita prèvia a partir de la setmana que ve. Estaran operatius fins al 30 de desembre.

També a Castelló de la Plana hi haurà un punt sense cita, instal·lat al pati de l'Hospital General.

També et pot interessar

stats