Estes són les grans xifres dels pressupostos de la Generalitat

Sanitat, Educació i Serveis Socials s'emporten més de la meitat dels diners previstos

Estes són les grans partides dels pressupostos de la Generalitat
Estes són les grans partides dels pressupostos de la Generalitat / Paula García

Les Corts aproven esta vesprada els pressupostos per al 2025, els segons que tira avant l’executiu de Carlos Mazón amb el suport de Vox, marcats per la dana del 29 d’octubre. Uns comptes que no han estat exempts de polèmica, ja que el PP i Vox han rebutjat les esmenes a la totalitat presentades per l’oposició d’esquerra, que ha qualificat este acord de la dreta com un salconduit per a la continuïtat de Mazón.

Pel que fa a les xifres, els pressupostos, la Generalitat té prevista gastar enguany 32.291 milions d’euros, un 8,6% més que el 2024. Una pujada que es tradueix en 2.559 milions més d’inversió. Però enguany hi ha una partida específica destinada a sufragar la reconstrucció després de la barrancada de 2.364 milions d’euros. És a dir, que la major part de l’increment d’enguany en els comptes de la Generalitat es destinarà a la reconstrucció després de les inundacions.

Dins d’esta partida pressupostària destaca el Pla de Recuperació Econòmica i Social, dotat amb 600 milions d'euros, i els diners contemplats per a medi ambient, infraestructures i territori, 499 milions.

Les grans partides pressupostàries

Pel que fa als diners restants que la Generalitat preveu gastar el 2025, hi ha tres grans partides pressupostàries que concentren més de la meitat dels pressupostos.

La destinada a Sanitat té assignats 9.170, un 38% del total, i creix vora un 8% respecte dels comptes anteriors. Segons les xifres de la Generalitat, atenció primària té una dotació de 47 milions més, atenció hospitalària augmenta en 237 milions, prestacions farmacèutiques creix en 240 milions i salut mental i prevenció en addiccions guanya 82 milions.

La Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Treball, pel seu cotat comptarà amb un pressupost de vora 7.400 milions (un 4% més). Ací destaca la polèmica retallada d'un 23,5% a l'Acadèmia València de la Llengua (AVL), òrgan estatutari de la Generalitat. Una rebaixa imposada per Vox per a donar el vistiplau a estos pressupostos.

Quant a la Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, la dotació ascendeix a quasi 2.700 milions d'euros, una partida que augmenta un 2%.

També et pot interessar

stats