Espanya està en el tercer lloc de la UE en estrés hídric, per darrere de Malta i Bèlgica

L'estudi de Facsa conclou que Espanya ha d'incorporar ja un ens regulador del cicle urbà, així com que és necessari homogeneïtzar l'estructura tarifària a tot el país

El director geberal de Facsa, José Claramonte, exposant el contingut de l'informe sobre el model de gestió de l'aigua a Espanya
El director geberal de Facsa, José Claramonte, exposant el contingut de l'informe sobre el model de gestió de l'aigua a Espanya / Facsa

Espanya es troba en el tercer lloc de la UE quant a estrés hídric per darrere de Malta i Bèlgica, segons un estudi que analitza el model de gestió de l'aigua a Espanya promogut per l'empresa Facsa. L'estudi apunta que la inversió pública destinada al transport, proveïment o depuració d'aigua és un 50% inferior l'any 2010.

El treball s'ha fet durant cinc mesos tenint en compte que l'accés a l'aigua potable i al sanejament són drets humans fonamentals, però la disponibilitat de recursos hídrics és finita, i depén de factors com el creixement poblacional, el creixement econòmic, el sorgiment de nous usos, i els efectes del canvi climàtic.

L'estudi, que es pot consultar en el web elaguaprimero, conclou que Espanya ha d'incorporar ja un ens regulador del cicle urbà, així com que és necessari homogeneïtzar l'estructura tarifària a tot el país de manera que incloga els costos d'operació i l'amortització de les inversions.

També proposa la creació d'un fons nacional de l'aigua que facilite la inversió d'infraestructures, en línia amb la col·laboració publicoprivada.

L'objectiu és adequar com més prompte millor el model a través d'una gestió adequada de la demanda i el subministrament, que faça costat a una planificació hidrològica basada en la solidaritat entre territoris. També, per l'escassetat d'infraestructures i la necessitat de renovar les actuals, millorar la seua eficiència així com apostar clarament per la innovació i la digitalització.

Estrés hídric

L'informe part d'una situació "clara" en la qual Espanya té una capacitat d'embassament de 56.000 hectòmetres cúbics, la qual cosa suposa que en aquests moments el volum d'aigua embassada a penes arriba al 50,13%. En aquesta situació, l'estrés hídric (relació entre aigua dolça extreta i disponibilitat de recurs) arriba al 42%, la qual cosa fa que el nostre país se situe en el tercer lloc del rànquing de la UE només per darrere de Malta i Bèlgica.

Per contra, Portugal es troba en l'altre costat de la classificació amb una ràtio del 12%. "Es tracta d'un cas paradigmàtic, ja que també està afrontant una situació similar en matèria de sequera. De fet, el govern lusità acaba d'aprovar un pla de contingència que afectarà l'agricultura i al consum domèstic a la regió de l'Algarve", segons l'empresa.

Urgent invertir en infraestructures

Espanya, malgrat ser un dels països amb major estrés hídric de la UE, presenta una creixent demanda d'aigua, sobretot, a causa de la transformació del cultiu de secà a regadiu, segons el director general de Facsa, José Claramonte.

Claramonte ha advertit que "el sistema de gestió de l'aigua serà insostenible si no canviem i invertim en noves infraestructures per al cicle integral de l'aigua o millorem l'eficiència a través de la renovació dels actius actuals".

També et pot interessar

stats