Espanya lidera el consum d’ultraprocessats al món, que s'ha triplicat en les últimes tres dècades

Una anàlisi publicada en The Lancet advertix que s’ha passat d'un 11% d'aportació diària des del 1990 a un 32% en l’actualitat

Imatge d'arxiu d'un supermercat
Imatge d'arxiu d'un supermercat / Shutterstock

Els ultraprocessats s'han convertit en el “nou tabaquisme” per a la salut pública, i Espanya és un dels països on més n'ha crescut el consum, arribant a triplicar-se en les tres últimes dècades. Així es destaca en una anàlisi que ha publicat la revista científica The Lancet, que ha llançat un especial dedicat als ultraprocessats.

Un dels articles aborda l’augment de la ingesta de calories procedent d’estos aliments, i Espanya se situa al capdavant dels països on més s'ha incrementat. En concret, ha passat d'un 11% a un 32% d'aportació diària en les tres últimes dècades. Estes dades, matisa la investigadora Renata Bertazzi, provenen d'enquestes fetes en 1990, 2000 i 2010. “Amb la tendència de creixement observada, és possible que el consum actual siga encara major”, indica.

Els ultraprocessats, detalla Bertazzi, “són formulacions de substàncies derivades d'aliments barats i additius, dissenyades i comercialitzades per a reemplaçar els aliments integrals i les dietes basades en menjars reals, amb la finalitat de maximitzar els guanys de la indústria alimentària”. “Una forma senzilla d'identificar-los és revisar la llista d'ingredients i buscar dos marcadors típics com els additius cosmètics, que no complixen la funció de conservació, sinó que modifiquen color, sabor, aroma, textura o aparença”, explica.

Estos aliments són fàcilment identificables també pel contingut en “substàncies d'ús exclusivament industrial, que no es troben en supermercats ni s'utilitzen en la cuina domèstica com la caseïna, proteïna de sèrum, xarop de dacsa d'alta fructosa, sucre invertit, maltodextrina, dextrosa, lactosa, o olis hidrogenats”. Bàsicament, la indústria dels ultraprocessats “reemplaça components peribles d'aliments integrals per substituts més barats i duradors, mantenint sabor i aparença”, conclou.

Urgència d’una llei que en regule l’ús

Els investigadors i investigadores apel·len als governs a regular i reduir la producció, la comercialització i el consum d'ultraprocessats per a salvaguardar la salut pública enfront “de la poderosa indústria de fabricació d'ultraprocessats”. Entre les recomanacions figuren un etiquetatge “més semblant al d'un paquet de tabac”, que informe clarament dels seus additius i del risc que suposen per a la salut de forma ben visible en la part frontal del producte.

Plantegen retirar estos productes dels menjadors escolars i dels hospitals, limitar-ne la presència en els supermercats; restringir la publicitat i posar més impostos, la recaptació dels quals vaja destinada al fet que les fruites, verdures i aliments frescos arriben a les llars amb menys recursos.

També et pot interessar

stats