Espanya, França i Grècia proposen fixar una edat mínima a la UE per a accedir a xarxes socials

Els tres països signen un document conjunt per a debatre la mesura en la pròxima cimera de ministres de telecomunicacions, a Luxemburg el 6 de juny

L'edat mitjana en la que sol començar el 'grooming' són els 13 anys
L'edat mitjana en la qual sol començar el 'grooming' són els tretze anys / À Punt NTC

Espanya, França i Grècia han presentat una proposta conjunta per a establir una edat mínima a la Unió Europea d'accés a les xarxes socials, amb l'objectiu de protegir els menors d'edat. Els tres països han presentat la mesura, segons ha informat l'agència EFE, de cara a la pròxima reunió dels ministres de telecomunicacions que se celebrarà a Luxemburg el 6 de juny.

En el document, ratificat pel ministre espanyol de Transformació Digital, Óscar López; la ministra delegada francesa d'Intel·ligència Artificial i Digitalització, Clara Chappaz; i el ministre grec de Digitalització, Dimitris Papastergiou, no es planteja quina hauria de ser eixa edat mínima, sinó que volen esperar a veure com es desenvolupa el debat entre els socis europeus, han explicat fonts diplomàtiques.

L'objectiu principal és crear mecanismes obligatoris a la UE que permeten verificar l'edat dels usuaris, així com un programari de control parental per a tots els dispositius amb accés a internet en el mercat. També plantegen fixar normes europees que exigisquen dissenys adaptats a l'edat, "minimitzant així arquitectures addictives i persuasives, com per exemple finestres emergents, la personalització dels perfils o la reproducció automàtica de vídeos". "Europa s'enfronta a un problema de responsabilitat intergeneracional que requereix acció col·lectiva a escala europea. La protecció dels menors enfront dels danys i riscos d'internet", assenyala el document, de tres pàgines.

Els tres països signants subratllen que la intenció "no és ni criminalitzar l'ús de la tecnologia ni proposar solucions inaplicables a un desafiament creixent", ja que existeixen "nous camins per a l'aprenentatge, la comunicació, la creativitat i l'entreteniment". "No obstant això, este progrés comporta desafiaments, especialment per als xiquets", per "les dinàmiques de les plataformes digitals, els mecanismes algorítmics de les quals dissenyen ambients que capten l'atenció dels usuaris i incrementen l'exposició a dissenys addictius i, sovint, continguts i contactes nocius", continuen els ministres.

Espanya, França i Grècia assenyalen que el Reglament General de Protecció de Dades estableix una protecció addicional per a la informació dels menors. A més, la recent llei de serveis digitals (DSA) obliga les plataformes a ser més transparents en el disseny dels algorismes i els prohibeix mostrar publicitat personalitzada a aquells internautes que encara no han fet els díhuit anys.

Així mateix, celebren que la Comissió Europea estiga preparant unes directrius que hauran de seguir les plataformes en el marc de la DSA per a garantir la protecció dels menors, amb mesures com la verificació de l'edat dels usuaris o la impossibilitat que puguen interactuar amb desconeguts. Brussel·les, a més, desenvolupa actualment una aplicació mòbil de verificació de l'edat per a tota la UE, que permetrà als usuaris demostrar a una companyia que són majors de díhuit anys, sense haver d'especificar quina és l'edat exacta. Tot això "estableix un estàndard global per a la protecció dels menors en internet, però encara queda molta faena per fer", asseguren els ministres.

També et pot interessar

stats