Són les xarxes socials tòxiques per a la xicalla i la joventut?

Les veus expertes demanen més regulació per a controlar-hi l’accés i l’acompanyament dels pares per a protegir els menors

Són les xarxes socials perilloses per a la xicalla? / À Punt NTC

Arran la denúncia que han interposat a Meta 41 estats dels Estats Units perquè les xarxes són perilloses per als xiquets i xiquetes, ens preguntem si són tòxiques per als menors i afecten la seua salut mental. I sembla que sí.

Les veus expertes en psicologia detecten problemes de baixa autoestima, ansietat, depressió o trastorns alimentaris en la xicalla i, tres de cada quatre menors de dotze anys s’avergonyeixen del seu cos perquè dins de les xarxes es crea un món paral·lel on tots i totes tenen un cos perfecte.

Malgrat que tots i totes són ben conscients què en moltes fotos que es comparteixen a les xarxes socials s’utilitzen filtres i aplicacions per a modificar-les, aquests ideals de bellesa i cossos impossibles d’assolir que omplin les xarxes creen molts complexos i inseguretats en la gent jove pel que fa al seu aspecte.

A més, sembla que els influenciadors i influenciadores viuen en un món perfecte, ja que seleccionen curosament el que comparteixen. Però això no ho fan només les persones que viuen de les xarxes. En general, tothom tendeix a compartir a les xarxes els millors moments, les celebracions i les fotos més estètiques. Per això, la sensació és que la gent a les xarxes socials està feliç i viu la millor vida que pot tindre. Però això no és real i passa factura en la salut mental, sobretot entre les persones més joves. Segons el psicòleg i influenciador especialitzat en Salut Mental, Pablo Coca, a molts els genera un baix rendiment acadèmic, una baixa autoestima, problemes d’ansietat i la necessitat d’estar sempre connectats. 

Els estudis conclouen que tres de cada quatre menors de fins a dotze anys odien el seu cos i, com ocorre moltes vegades amb les qüestions relacionades amb la bellesa i l’estètica, són les adolescents, en femení, les que més pateixen els efectes nocius del postureig, ja que són les que reben més pressió sobre el seu aspecte físic. 

Hi ha molta gent que a les xarxes busca l’aprovació de la resta, marcada pels "m’agrada" que reben, i açò provoca un alliberament de dopamina que els pot arribar a generar addicció a les pantalles, explica Coca. “Hi ha xiquets i xiquetes que passen hores i hores en xarxes com Instagram o TikTok”, assegura. 

Per totes aquestes raons, les veus expertes demanen més regulació per a controlar l’accés i l’acompanyament dels pares per a protegir els menors de la toxicitat de les xarxes socials. 

També et pot interessar

stats