Espanya i cinc països més s'ofereixen a acollir part dels migrants de l'Open Arms

Cinc persones i els acompanyants han sigut evacuats a Lampedusa “per causes psicològiques”.

VÍDEO | Espanya i cinc països més s\'ofereixen a acollir part dels migrants de l\'Open Arms

Espanya i altres cinc països europeus s'han adreçat al govern italià per a mostrar la seua diposició a acollir part dels migrants a bord del vaixell humanitari Open Arms.

A través d'un comunicat, La Moncloa ha confirmat l'oferiment del govern espanyol, remarcant que aposta per abordar "el repte migratori" de manera conjunta amb altres països. 

Posteriorment, el govern italià ha confirmat que també França, Alemanya, Portugal, Luxemburg i Romania li han fet arribar aquest oferiment,.

Evacuen cinc persones per “causes psicològiques”

La fundació ha anunciat a través del seu compte de Twitter que cinc persones i els seus acompanyants han sigut evacuats d'urgència “per causes psicològiques” a l'illa de Lampedusa. Així i tot, han insistit que continuen sense tindre autorització per a desembarcar la resta de les persones de bord. 

L'embarcació espera a prop de la costa de Lampedusa 

L'Open Arms ha despertat aquest dijous en aigües italianes, al sud-est de l'illa de Lampedusa, després d'haver-li guanyat el pols en els tribunals al ministre de l'Interior italià, Matteo Salvini. Segons ha confirmat la mateixa embarcació a través de Twitter, ja està fondejada, esperant el permís per a entrar al port.

Un jutge italià tombava dimecres de vesprada el decret del ministre de l'Interior que prohibia l'entrada d'embarcacions humanitàries en aigües d'Itàlia, una decisió que ha provocat altres moviments importants en les últimes hores. 

Mentre Salvini ha firmat una altra prohibició, fonts del govern espanyol han assegurat que el nostre país acollirà part dels 147 migrants que continuen a bord del vaixell humanitari. L'executiu que encapçala Pedro Sánchez diu que busca una solució "europea, ordenada i solidària" per a l'Open Arms.

Tot apunta que Matteo Salvini no podrà impedir el desembarcament dels migrants en un port italià però, encara així, el ministre de l'Interior italià no es dona per vençut. Aquesta matinada ha anunciat en el seu compte de Twitter que ha aprovat una altra prohibició a l'ingrés de l'Open Arms a les seues aigües. En el missatge que ha publicat, assegura que no serà còmplice del tràfic de persones. 

Després de 14 dies en alta mar, la situació de l'Open Arms pot estar més a prop d'arribar a una solució. La nit d'aquest dimecres ha sigut complicada, amb un fort temporal i ones de tres metres. Fonts de l'ONG catalana Proactiva han explicat que els migrants estan marejats i cansats. Per això, un metge i un psicòleg realitzen ara un informe per a demanar a les autoritats que en permeten el desembarcament el més prompte possible.

És precisament la precària situació que es viu al vaixell humanitari la que ha precipitat les gestions per a tancar la crisi i ha forçat el canvi de criteri d'Espanya, que s'havia resistit inicialment a acollir als migrants que viatgen a bord. 

Serà la Comissió Europea qui s'encarregue d'organitzar el repartiment dels migrants. A principis de setmana ja havia trascendit que l'executiu comunitari estava mantenint contactes discrets amb els estats membres de la Unió Europea per tal d'explorar solucions per al vaixell català. A banda d'Espanya, sembla que França i Alemanya són els altres dos països que han accedit a acollir part de les 147 persones rescatades per l'embarcació.

L'Open Arms "no es fia molt" que Espanya acollirà part dels migrants

Malgrat les informacions que apuntaven que Espanya podria acollir part dels migrants de l'Open Arms, el cap de missió a Itàlia del vaixell, Riccardo Gatti "no es fia molt" que finalment aquesta acció es vaja a produir per la "inacció" i els "atacs" del govern espanyol en els últims dies. Així ho ha assenyalat en una entrevista feta en la Cadena Ser. "Ho celebrarem quan vegem que es complisca. Hem vist inacció durant catorze dies i atacs per part de membres del govern espanyol, no ens fiem molt", ha afirmat. Així mateix, Gatti confia que el vaixell puga desembarcar pròximament a Itàlia.

Al drama de l'Open Arms s'afig el de les 356 persones rescatades per un altre vaixell humanitari, l'Ocean Viking. A hores d'ara, continua navegant en aigües internacionals sense un port on poder desembarcar.

També et pot interessar

stats