Entra en vigor la prohibició de vendre tabac amb mentol a Espanya

S’aplica així una directiva europea per a prohibir-ne la comercialització.

Els establiments que venguen el tabac amb aroma de mentol s'exposen a multes que poden arribar a 10.000 euros.
Els establiments que venguen el tabac amb aroma de mentol s'exposen a multes que poden arribar a 10.000 euros.

El tabac amb mentol no es podrà fabricar, però tampoc distribuir ni vendre, a Espanya des d’aquest dimecres, segons ha confirmat el Ministeri de Sanitat. S’aplica així una directiva europea per a prohibir la comercialització d’aquest tabac, perquè el solen consumir nous fumadors, sobretot els joves, i al mateix temps, dificulten la possibilitat d’abandonar l’hàbit.

La mesura afecta tota la Unió Europea. Els establiments espanyols que venguen el tabac amb aroma de mentol a partir d’aquest dimecres s'exposen a multes que poden arribar a 10.000 euros.

Les autoritats sanitàries fonamenten la prohibició en la dada que el mentol emmascara el sabor amarg del tabac en combustió, té un efecte anestèsic, és capaç d'adormir la boca i la gola, i conté propietats descongestionants i refrescants de les mucoses. Per tot això, emmascara l'efecte irritant, la picor i la congestió de les vies respiratòries altes originats pel fum i el fa "més acceptable" per al jove que s'inicia en el consum i n’afavoreix el consum.

El mentol té també un efecte dilatador dels alvèols pulmonars, cosa que crea una absorció més ràpida de la nicotina del tabac, que té un potent efecte addictiu a l’organisme. Aquesta característica augmenta el potencial addictiu del tabac mentolat.

Fins a un 40% ha fumat més des que va començar la Covid-19

Fins a un 40 per cent dels fumadors assegura que ha fumat més des que va començar la crisi de la Covid-19, segons una enquesta en línia realitzada per Top Doctors publicada amb motiu del Dia Mundial del Tabac, que serà el 31 de maig.

Els que es consideren fumadors habituals o socials afirmen que fumen el doble, i fins al 20 per cent dels casos assegura que no saben calcular la quantitat de cigarrets addicionals. "En fumadors amb un caràcter ansiós, la repercussió del confinament en relació amb el consum del tabac serà més alta de l'habitual. El confinament ens ha portat a situacions quasi límits, i això pot haver afavorit en algun cas a la tornada al tabac. Encara que per a poder fer balanços i conéixer més dades exactes caldrà esperar uns mesos més" assegura el cap del servei de Pneumologia de l'Institut Universitari USP Dexeus, Coll Klein.

També et pot interessar

stats