Enguany, penúltim canvi d'hora?

Les Corts demanaren el 2016 al govern espanyol que s'adoptara l'horari d'estiu permanentment.

Una persona canvia l'hora d'un rellotge

La Unió Europea va començar a regular el conegut com a horari d'estiu el 1980 i ja fa vint anys que tots els estats membres canvien l'hora al març i a l’octubre cada any. Aquesta pràctica, però, té les hores comptades. El Parlament Europeu va aprovar l'any passat amb una àmplia majoria que 2021 seria l'últim any en què la ciutadania europea canviaria l'hora dels rellotges.

Tot i que de bon començament la fi del canvi d'hora s'havia acordat per a 2019, la manca de consens entre els estats membres i les avaluacions d'impacte van endarrerir aquesta decisió. Ara, cada país ha de decidir si opta per l'horari d'estiu o pel d'hivern.

A l'Estat espanyol, l'única enquesta realitzada pel Centre d'Investigacions Sociològiques sobre aquesta qüestió assenyalava que el 65% dels i les espanyols preferia adoptar l'horari d'estiu tot l'any. El CIS, però, no ofereix el percentatge de suport a aquesta decisió per autonomies.

El 2016, les Corts van aprovar una declaració institucional que demanava el govern que iniciara un procés de diàleg per a mantindre l'horari d'estiu, perquè així ho reclamen "molts sectors de la societat valenciana". Segons les Corts, tindre més claror beneficia els comerços i el sector hostaler.

En contra dels arguments en clau econòmica, la Unitat del Son de l'Hospital La Fe de València adverteix que l'horari d'hivern és més saludable que el d'estiu. A més, la Xunta gallega va aprovar el 2016 per unanimitat una proposta perquè el territori fera servir el mateix fus horari que Portugal.

Espanya, ara per ara, no ha decidit quin fus horari adoptarà. Si opta per l'horari d'estiu, l'últim canvi d'hora es realitzarà al març de 2021. Si, al contrari, es decanta per l'horari d'hivern, l'última vegada que la ciutadania espanyola canviarà l'hora del rellotge serà d'ací a un any, a l’octubre de 2021.

També et pot interessar

stats