Els efectes de les pantalles: menors més introvertits i adolescents amb trastorns de conducta alimentària

Els psiquiatres, reunits a València en un congrés, reclamen regular l’ús dels dispositius electrònics entre els més joves

Els psiquatres fan una crida per a regular l'ús dels dispositius electrònics entre els menors
Els psiquatres fan una crida per a regular l'ús dels dispositius electrònics entre els menors / À Punt NTC

Menors, de fins a quatre anys, més introvertits per culpa de les pantalles o adolescents amb una elevada incidència de trastorns de la conducta alimentària per la influència de les xarxes socials. Són alguns dels assumptes que té damunt de la taula el Congrés de l'Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència que acull València i que reuneix més de 300 professionals de la salut mental.

Els dispositius electrònics i, sobretot, l’ús que fan els menors d’aquests aparells ja tenen una incidència “demolidora” en la infància, com assenyala Inmaculada Marcos, psiquiatra infantil.

Els dispositius estan molt presents en la seua vida quotidiana, sobrepassant fins i tot límits que passen inadvertits, per la quotidianitat, per als adults. “Hauria de prohibir-se, per exemple, que un xiquet en la sala d’espera d’un centre de salut porte un mòbil”, advertia Marcos.

Per això, els psiquiatres reclamen regular l’ús d’aquests dispositius, com una via per a posar fre a la tolerància excessiva que hi ha amb aquests aparells. “La sobreestimulació està creant que els xiquets s’inhibisquen. És el mateix que quan ens posen una llum molt intensa i tanquem els ulls. Davant d'aquesta sobreestimulació, els nadons estan tenint conductes d'introversió que semblen signes autistes”, exposa Inmaculada Marcos. 

“Assistim, des de fa anys, a un augment no només del malestar emocional que tenen els xiquets i els adolescents, sinó també a la patologia”, assenyalava Luisa Lázaro, presidenta de l’Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l’Adolescència.

Quan són més majors, en l'adolescència, a més dels mòbils i les tauletes, el mal el fan les xarxes socials. La comparació amb les imatges estereotipades que mostren aquestes plataformes o la imposició de l’estètica sobre la salut i el benestar, causen problemes emocionals als adolescents.

“Sorgixen comparacions inevitables. Abans et comparaves amb els companys de l’institut, del poble... i ara mateix és amb els de tot el món”, apunta Nuria Yáñez, una altra psiquiatra infantil que assisteix al congrés de València.  

En aquest context, la incidència de consultes per trastorns alimentaris han pujat un 160% en l’últim any. 

També et pot interessar

stats