Educació proposa quatre hores setmanals de Matemàtiques per a tot l'alumnat d'ESO el pròxim curs
També es recuperarà Música en tercer curs, hi haurà menys hores lectives i es reintroduiran les qualificacions numèriques
La Conselleria d'Educació proposa que tot l'alumnat d'Educació Secundària Obligatòria (ESO) tinga quatre hores setmanals de Matemàtiques durant el curs 2024/2025, segons consta en l'esborrany presentat aquest dijous als sindicats en la taula sectorial. El departament liderat pel conseller José Antonio Rovira planteja també recuperar l'assignatura de Música en tercer curs i reintroduir les qualificacions numèriques.
El director general d'Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, s'ha reunit amb els sindicats per a lliurar-los la primera versió del decret que estableix l'ordenació i el currículum de l'ESO. La previsió és traslladar el document a estudiants, centres concertats i famílies al llarg de la setmana o principis de la que ve.
La principal novetat és la proposta perquè tots els estudiants de 1r, 2n, 3r i 4t de l'ESO reben lliçons de Matemàtiques durant quatre hores per setmana el pròxim curs. "Els resultats de l'últim informe PISA, en el qual la Comunitat Valenciana se situa en la desena posició de les dèsset comunitats autònomes, ens ha fet prendre aquesta mesura per a reforçar així la matèria", ha justificat Martínez.
Menys hores lectives
Però el decret de l'ESO té altres novetats, com la recuperació de l'assignatura de Música en 3r —dues hores setmanals—, i la reducció de les hores lectives que demandaven progenitors i professorat. Així, es passaria a 30 hores setmanals en 1r i 2n de l'ESO —actualment en són 30 i 32, respectivament— i a 32 hores en 3r i 4t —ara mateix n'hi ha 33 en ambdós nivells—.
Igualment, durant el curs 2024/25 està previst introduir una matèria optativa nova sobre educació financera en primer curs de l'ESO denominada Finances i Consum Responsables. "L'objectiu és completar l'itinerari formatiu ja existent amb altres optatives en 2n d'ESO (Emprenedoria Social i Sostenible) i 3r d'ESO (Taller d'Economia), i amb la matèria opcional de 4t d'ESO (Economia i Emprenedoria), destinades a reforçar l'educació financera de l'alumnat" ha manifestat el director general.
Un altre dels canvis que arribaran amb el curs vinent és la impartició de quatre hores setmanals de Llengua Estrangera en 1r i 2n d'ESO, de les quals una haurà de dedicar-se exclusivament a competència comunicativa oral. En 3r i 4t d'ESO, en què aquesta assignatura té una càrrega de tres hores setmanals, s'oferirà obligatòriament l'optativa Competència Comunicativa en Primera Llengua Estrangera, de manera que l'alumnat que la trie tindrà cinc hores setmanals de llengua estrangera.
Tornen les notes numèriques
D'altra banda, Educació ha decidit recuperar les qualificacions numèriques de l'1 al 10 en l'ESO, que completaran les actuals qualificacions literals. Per al director general d'Ordenació Educativa i Política Lingüística, amb aquesta mesura "es vol donar una informació més completa a les famílies sobre el progrés acadèmic dels fills i premiar l'esforç de l'alumnat".
A més, en compliment de les sentències judicials del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana contra la regulació del Botànic, s'eliminen els projectes interdisciplinaris de 1r a 3r d'ESO com a matèria obligatòria i es consolida l'hora addicional de Matemàtiques i Llengua Estrangera, que ja va introduir la Conselleria per a aquest curs escolar 2023/2024.
Finalment, el decret reconeix al professorat que imparteix àmbits del Programa de Diversificació Curricular i els seus llocs de treball reben la consideració de llocs d'especial dificultat. D'aquesta manera, al professorat que impartisca aquests àmbits se li assignarà una puntuació major en els concursos de trasllats (dos punts més).