Educació eliminarà els criteris que discriminen per origen, raça o situació social en l'admissió de l'alumnat

El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, afirma que les propostes de punt extra dels centres estan "en revisió" i que el procés serà "net i segur"

Un aula amb alumnes de primària, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
11 de juny 2024 - 12:30 Actualitzat: 11 de juny 2024 - 16:38

La Conselleria d'Educació eliminarà o modificarà els criteris dels centres educatius per a atorgar el punt extra en el procés d'admissió d'alumnat del pròxim curs escolar que "discriminen per raó d'origen, de religió o de qualsevol altra circumstància social".

Així ho ha asseverat el secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy, que ha recalcat que, "evidentment, els criteris que s'han detectat que poden contravindre la norma seran eliminats o canviats i no hi haurà absolutament cap problema".

La decisió de l'administració educativa arriba després que la Confederació d'Ampes Gonzalo Anaya presentara una queixa al Síndic de Greuges per "diferents discriminacions que permet la Conselleria d'Educació amb el nou decret i ordre d'admissió, que dota d'un punt la circumstància específica en la baremació de la sol·licitud de plaça".

Entre altres criteris denunciats per les ampes figuren haver nascut a la Comunitat Valenciana, assistir a activitats parroquials o ser familiars d'exalumnes.

McEvoy ha assenyalat que la Conselleria "ha demanat als centres, tant públics com privats concertats, que comunicaren quins eren els criteris que pensaven aplicar".

"I nosaltres, en un exercici de transparència, els hem anat publicant a mesura que els anàvem rebent, però eixos criteris, evidentment, fins que no es produïsca efectivament la baremació, estan en fase de revisió per part de la inspecció educativa i per la mateixa Direcció General de Centres", ha aclarit.

Així, insistit que el procés "serà molt transparent, conforme a la norma" i ha garantit a les famílies que el procediment serà "net, segur i en les condicions òptimes".

El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy
El secretari autonòmic d'Educació, Daniel McEvoy / Rober Solsona (Europa Press)

Familiars

El secretari autonòmic ha comentat que entre les propostes dels col·legis hi havia "criteris de tota mena". Entre els quals ha citat "qüestions relacionades amb el parentiu amb els antics alumnes que cal delimitar perquè s'estenia massa a familiars, fins i tot que hagueren cursat els estudis en centres del mateix titular, però en altres llocs, i això no pot ser".

També ha al·ludit a la proposta de fer prevaldre els sol·licitants d'ascendència i procedència valenciana i, en este sentit, ha remarcat que no s'aplicaran "els criteris que discriminen" per raó d'origen, de religió o de qualsevol altra circumstància social. "No els podem acceptar", ha resolt.

La Confederació d'Ampes Gonzalo Anaya veu en la revisió una "operació maquillatge"

Per la seua banda, la Confederació d'Ampes Gonzalo Anaya afirma que, malgrat la revisió duta a terme per la Conselleria d'Educació, la "discriminació" persisteix en el procés d'admissió de cara al pròxim curs, al mateix temps que qualifiquen d'"operació maquillatge" les mesures anunciades per l'administració.

La Confederació d'Ampes recalca que "encara hi ha discriminacions en l'admissió escolar: l'activitat laboral de progenitors encara puntua, ser familiar d'antic alumne també, així com que la família haja mostrat interés pel projecte educatiu de centre assistint a les portes obertes".

També puntua diuen que puntua que "el xiquet o la xiqueta haja sigut escolaritzat en el primer cicle de l'Educació infantil en un centre autoritzat de la mateixa titularitat també puntua".

A més, sol·liciten que retire el districte únic que genera, "a més de segregació escolar, empats en tindre tots deu punts de partida". "S'ha d'aplicar el criteri de proximitat tal com dicta la LOMLOE", subratlla el president de la Gonzalo Anaya, Rubén Pacheco.

També et pot interessar

stats