Educació confia a tancar després de l’estiu un acord pluriennal de finançament amb les universitats

Esther Gómez, secretària autonòmica d’Universitats, destaca la "unanimitat" entre els cinc centres públics i avança que el nou model incorporarà indicadors de rendiment en docència, investigació i ocupabilitat

Entrevista a Esther Gómez Martín, secretària autonòmica d'Universitats / À Punt Notícies

La Generalitat confia a tancar després de l’estiu un acord de finançament pluriennal amb les cinc universitats públiques valencianes, segons ha avançat la secretària autonòmica d’Universitats, Esther Gómez, en una entrevista este dilluns en Les notícies del matí. “Esperem poder arribar a l’acord abans d’octubre”, ha assenyalat Gómez, que ha valorat la “unanimitat i acceptació” de la proposta per part de les universitats. L’acord establiria un “marc estable de finançament” que garantisca la suficiència i el progrés cap als objectius de les institucions d’educació superior.

El model que s’està negociant, ha dit, inclourà indicadors per a avaluar resultats, no només pel nombre de persones matriculades, sinó també en investigació, transferència de coneixement i ocupabilitat. Esther Gómez ha remarcat que “un acord de finançament no és només un repartiment de diners”, i ha posat èmfasi en la necessitat d’establir criteris objectius que permeten mesurar l’impacte de les universitats.

Es mesuraran i s'establiran indicadors que permeten avaluar els resultats de les universitats, no sols del nombre d'estudiants matriculats, sinó la investigació i la transferència de coneixement a la societat i objectius, i això és el que ha de marcar el finançament universitari

La secretària autonòmica ha destacat, a més, l’esforç inversor de la Generalitat en un context de finançament autonòmic deficitari: “Som de les poques comunitats que estem prop del 0,9% del nostre PIB en finançament universitari, tot i ser una de les pitjors finançades de tot l’Estat”.

Les reunions entre el Consell i les universitats públiques continuen sent periòdiques i compten amb la participació dels vicerectors i les gerències de cada centre.

D'altra banda, en l'entrevista, Esther Gómez també ha parlat de les novetats per a l'alumnat que es presenta a les proves d’accés a la universitat a la Comunitat Valenciana. Enguany, per primera vegada, l’adjudicació de vacants i les llistes d’espera de les cinc universitats públiques estarà centralitzada a través d’una plataforma de la Conselleria d’Educació.

Gómez ha destacat que esta nova plataforma de gestió de llistes d'espera centralitzada per a la matriculació en les universitats "és una mesura que per als estudiants és vital perquè redueix molt la incertesa després de la primera assignació". És una mesura que agilitza els tràmits de matriculació.

L’adjudicació de places començarà l’11 de juliol amb la resolució inicial, i continuarà amb huit adjudicacions més: el 18, 24 i 30 de juliol; el 4, 11, 18 i 25 de setembre, i el 2 d’octubre. Cada setmana, la Conselleria comunicarà i assignarà les vacants disponibles per orde de nota i preferència, de manera similar al primer repartiment de places.

Pel que fa a l’alumnat de les zones afectades per la dana, tindran la possibilitat de presentar-se al juliol com a convocatòria ordinària a tot Espanya.

També et pot interessar

stats