Dues associacions ecologistes compren una finca del Fondo d'Elx-Crevillent per a impedir la caça d'aus

La finalitat de les associacions és protegir l’hàbitat de la rosseta, un ànec en perill d’extinció i l'au més amenaçada d’Europa 

Una rosseta al Fondo d'Elx-Crevillent / À Punt NTC
11 de juny 2021 - 19:44

Dues associacions ecologistes, Seo Bird Life i l’Associació Naturalistes del Sud-est, han comprat la finca de la Raja Chica, una finca del Fondo d'Elx-Crevillent, al Baix Vinalopó, per a impedir la caça d'aus aquàtiques. En aquests moments la finca es destinava, sobretot, a la caça.

La finalitat de les associacions és protegir l’hàbitat de la rosseta, un ànec en perill d’extinció, i assegurar la seua reproducció. La pèrdua i degradació de l’hàbitat d'aquesta au han fet que perille la seua supervivència, i en l'actualitat és l’ànec més amenaçat d’Europa. 

Les associacions tenen previst començar per la neteja del canyar i de les quatre llacunes de la finca on, a més de la rosseta, hi viuen desenes d’espècies aquàtiques, com l’ànec capblanc. La compra d’aquesta finca de 55 hectàrees s’emmarca dins del projecte Life, que tracta de recuperar 3.000 hectàrees de zones humides a Espanya per a garantir el futur de la rosseta. 

La Confederació Hidrogràfica del Segura, per la seua part, està negociant la compra d’una altra parcel·la perquè no es puga caçar en aquella zona humida de 800 hectàrees.  

L'habitat de la Rosseta al Fondo d'Elx-Crevient
L'habitat de la Rosseta al Fondo d'Elx-Crevient / À Punt NTC

El 90% de les aus del parc natural han desaparegut

El 2018 un informe de la Conselleria de Medi Ambient mostrava que el 90% de les aus del parc natural del Fondo d'Elx-Crevillent havien desaparegut, i que es tractava del descens del nombre de parelles reproductores "més pronunciat dels últims trenta anys".

Àngel Sallent, membre de l’Associació Naturalistes del Sud-est, ha explicat a À Punt que "malgrat ser un parc natural, la caça encara està permesa. Amb la compra de la finca parem aquesta activitat i eliminem una d'aquestes amenaces".

També et pot interessar

stats