Les dones maltractades podran accedir a ajudes sense haver de denunciar

Moltes dones no denuncien perquè estan immerses en un cicle de violència i d'aïllament, però ara podran accedir a ajudes encara que no ho facen

Les dones maltractades podran accedir a ajudes sense have de denunciar

Enguany a Espanya 38 dones han sigut assassinades a mans de les seues parelles o exparelles, quatre d’elles a la Comunitat Valenciana. La xifra de denúncies al nostre territori és de quasi 17.000 fins a l'octubre del 2021, però encara són moltes les dones que no poden fer aquest pas perquè estan immerses en un cicle de violència i d'aïllament del qual és molt difícil eixir.

Per a ajudar aquestes dones a superar la situació de maltractament, el govern espanyol i les comunitats autònomes han acordat que puguen accedir a drets i ajudes per a dones maltractades sense necessitat d’haver denunciat.

El que sí que serà necessari és un certificat que acredite la seua situació de violència, una qüestió en què són determinants els Centres Dona 24 hores, ja que són els que millor poden assessorar i ajudar les dones, així com incloure-les en el pla d’intervenció i sol·licitar la seua acreditació. És el cas, per exemple, de les dones que han denunciat i tenen una orde d’allunyament denegada, però es continua instruint la causa, o dones amb una condemna ferma que haja caducat, explica Inés García, coordinadora d’un centre Dona 24 hores. 

Per a accedir a l'acreditació, les dones han de passar una valoració psicològica prèvia en la qual s’avaluen les seqüeles psicològiques, la gravetat i tipus dels maltractaments, o la dependència emocional o econòmica. A la nostra comunitat, en casos especials ja es permetia que les víctimes de violència de gènere es beneficiaren d'aquestes ajudes sense haver de denunciar. Però ara la nova normativa fa que s'unifiquen criteris en tot Espanya. 

Segons l'observatori contra la violència domèstica i de gènere, el nombre de dones estrangeres que denuncien és encara menor que el d'espanyoles. Entre els motius estan l'idioma, la seua cultura i la situació legal al país. La norma busca la màxima protecció per a totes elles.

També et pot interessar

stats