Dones de 43 anys, el perfil dels malalts de Covid persistent

La mitjana d'edat de les persones que han passat la fase aguda del coronavirus i continuen tenint símptomes de manera intermitent és de 43 anys i el 80% són dones

El 80% de les persones amb covid persistent són dones
El 80% de les persones amb Covid persistent són dones / À Punt NTC

La detecció de persones contagiades en la primera onada de la pandèmia que continuaven mostrant símptomes de manera intermitent va dur a crear col·lectius, emmarcats sota el paraigua de la plataformaLongcovid Acts, de persones afectades en diferents comunitats autònomes, entre les quals hi ha la Comunitat Valenciana.

Així ho explica la coordinadora estatal d'acció política i autonòmica del Col·lectiu d'Afectats i Afectades Persistents per la Covid, Carolina Latorre, que afegeix que el 80% del col·lectiu són dones i que l'edat mitjana dels malalts de coronavirus persistent és de 43 anys, "una edat molt productiva de maternitat, de treball i de tot". Tot i això, hi ha malalts de totes les edats en el col·lectiu, des de l'adolescència fins als 60 anys.

Latorre ha justificat la unió dels afectats i la creació d'aquests grups en la "necessitat de buscar un perquè", el motiu pel qual els símptomes es mantenen en el temps, en molts casos de "manera incapacitant", i ha revelat que el 10% dels malalts de Covid-19 són persistents.

"Molta gent va veure que una vegada que li donaven l'alta i li feien una PCR que donava negatiu, seguia amb molts símptomes, que a vegades s'agreujaven i impedien portar una vida normal", ha ressaltat, i ha recordat que depenia de "la bona fe" de cada metge d'atenció primària que es creguera o no que el pacient seguia en mal estat de salut.

Més de 200 símptomes, part dels quals incapacitants

La Societat Espanyola de Metges de Família i Generals ha elaborat una guia amb més de 200 símptomes de la malaltia del coronavirus, entre els quals hi ha alguns, com la pèrdua de l'olfacte, amb què es pot treballar, però altres són incapacitants.

Alguns són d'origen neurològic com la pèrdua de memòria a curt termini, falta de concentració, cefalees o parestèsies hemicranials. Però també hi ha símptomes com cansament extrem, dolors musculars i articulars o problemes dermatològics, així com malalts amb trombes, amb pèrdua de visió o visió borrosa, acúfens, problemes estomacals o boira mental, "que és com estar de ressaca contínua cada dia", afirma Latorre.

Necessitat d'investigació i difusió

Carolina Latorre ha reivindicat com un dels seus principals objectius més investigació. "Necessitem que s'investigue perquè el 80% de malalts que arriben a l'UCI són homes i el 80% dels pacients amb Covid-19 persistent són dones", ha especificat.

Així mateix, ha reclamat una regulació de les baixes laborals per a aquest grup de malalts i ha al·ludit a la necessitat que les administracions donen suport a la seua situació i al col·lectiu –que a la Comunitat Valenciana integren unes 350 persones, i en tot Espanya unes 3.500– i que duguen a terme activitats per a ajudar-los.

En diferents comunitats autònomes s'està contactant amb les direccions generals de Sanitat i ajuntaments, alguns dels quals han programat activitats de ioga, rehabilitació o grups psicològics d'ajuda. No obstant això, no és la situació a la Comunitat Valenciana, segons lamenta, ja que "cap Ajuntament ha dut a terme cap activitat", encara que ha valorat l'ajuda en la difusió del projecte del consistori de València.

Símptomes dolorosos i inestables

A la Comunitat Valenciana, la primera malalta persistent del col·lectiu és de febrer de 2020 i segons ha assegurat Latorre, va ser un contacte de l'home que va morir després de viatjar a l'Himàlaia i que en fer-li la necròpsia es va descobrir que va ser el primer mort per Covid-19 a Espanya.

Ha explicat que alguns dels símptomes "es mantenen en el temps i altres van i venen com a brots. Es parla d'un possible reservori, com un herpes que es queda ací i de tant en tant ix". La malaltia afecta el pacient de forma integral. "El pitjor és no saber com estaràs demà, com t'alçaràs, com funcionaràs l'endemà, si podràs endreçar-te o netejar alguna cosa de la casa. No pots planificar. És dolorós", ha finalitzat.

També et pot interessar

stats