Puig proposa una estratègia conjunta contra la Covid persistent i plans de salut mental per a joves en la conferència de presidents

Sánchez anuncia que les autonomies podran gestionar fins al 55% dels fons europeus per a la recuperació

Alguns dels presidents autonòmics en la cimera d'aquest divendres a Salamanca
Alguns dels presidents autonòmics en la cimera d'aquest divendres a Salamanca / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de juliol 2021 - 07:00 Actualitzat: 30 de juliol 2021 - 18:58

Una estratègia estatal per a tractar els pacients amb Covid persistent o que els projectes als quals es destinaran els fons europeus de recuperació siguen netament autonòmics per a ajudar sectors arrelats a cada territori, com és el cas del taulell a la Comunitat Valenciana. Aquestes són algunes de les propostes que ha plantejat el president de la Generalitat, Ximo Puig, en la conferència de presidents a Salamanca, on ha participat juntament amb 15 homòlegs més i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

En clau sanitària, i també relacionat amb les conseqüències de la pandèmia, el cap del Consell ha demanat adoptar un programa de salut mental per a menors i joves. Més enllà de la situació derivada de la pandèmia, i per a fer front al repte demogràfic, Puig ha plantejat en aquesta cimera la necessitat que hi haja un fons estatal per a lluitar contra el despoblament.

A més d’aquestes reivindicacions, la petició més enèrgica del president de la Generalitat en la conferència de presidents ha sigut la d’un nou model de finançament autonòmic, que contemple una fiscalitat més justa per a tots els territoris. Puig també ha aprofitat la cimera de mandataris autonòmics per a reclamar una nova política de l’aigua, una reivindicació que feia tan sols uns dies després de que el govern aprovara la polèmica reducció del cabal del trasvasament Tajo-Segura.

En declaracions als mitjans de comunicació en acabar la trobada, Puig ha assegurat que hi ha un gran consens entre les comunitats autònomes per a abordar el problema del finançament, “obert des del 2014”. “Som conscients que les comunitats han d’aconseguir la suficiència autonòmica i per això és necessari que hi haja equitat en la distribució, que ara mateix no existeix”, ha manifestat.  

El cap del Consell ha explicat que no s’ha produït cap debat entre les comunitats, ja que la conferència de presidents tenia un format inusual en què les compareixences dels líders autonòmics tenien una durada de vora cinc minuts, sense possibilitat de rèplica. Tot i això, la posició d’una gran majoria de les comunitats era “clara”: “no volen que hi haja privilegis fiscals a Espanya”. 

Fins al 55% dels fons de recuperació

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seua banda, ha anunciat als líders regionals que les administracions autonòmiques gestionaran fins al 55% dels fons europeus que rebrà Espanya el 2021 per a la recuperació econòmica.

Per a distribuir els fons entre les autonomies, es tindran en compte diversos criteris, segons han confirmat fonts de l’executiu. Espanya rebrà una primera transferència de 19.000 milions d’euros i podrà rebre’n més durant els sis mesos següents si va complint amb una sèrie d’objectius plantejats amb la Comissió Europea.

Arriben més vacunes

D’altra banda, Sánchez ha aprofitat la cimera per a anunciar que a l’agost arribaran a Espanya més de 3,4 milions de dosis de la vacuna de Pfizer, que permetran avançar en la campanya de vacunació massiva contra el coronavirus.

Puig ha valorat la reunió com una trobada molt positiva, en què les comunitats autònomes es reuneixen per a “millorar la vida de la ciutadania” enmig d’una crisi sanitària. “La mateixa conferència de presidents és la voluntat del país de superar la pandèmia i avançar en la reactivacio econòmica”, ha dit. 

També et pot interessar

stats