Les persones amb Covid persistent demanen més investigació

Després de passar la malaltia, moltes persones continuen tenint seqüeles, com les tres pacients que ha entrevistat À Punt NTC.

Després de passar la Covid-19, moltes persones continuen patint les seqüeles de la malaltia

Després de passar la Covid-19, moltes persones continuen patint les seqüeles de la malaltia. És el que es coneix com Covid persistent. Encara que no hi ha xifres oficials de quantes persones hi ha afectades, es calcula que podrien arribar a 50.000 a tot el territori valencià. Un equip d’À Punt NTC ha parlat amb tres persones que la pateixen.

A Marina Ibáñez, de 49 anys, li van detectar la Covid el 2 de novembre. Al cap d'alguns dies, va ingressar a l’hospital amb un possible ictus que li va causar una lesió cerebral. “He sigut una persona activa i ara no soc capaç de fer res per mi mateixa per molt que ho intente. Vas als metges i no saben realment què passa”, ha contat.

Soraya Vizcaíno, d’altra banda, té 30 anys i va passar la Covid fa ara un any. No obstant això, continua de baixa per les seqüeles que ha patit: té migranya, li cau el cabell i ha de portar l’inhalador sempre damunt perquè s’ofega. “Volem que es reconega de veritat que tot açò està passant. Molts metges a mi em diuen que no saben com actuar”, ha assenyalat Vizcaíno, que també ha posat el focus en què “açò no és una mentida”.

Davant de tot açò, el col·lectiu de persones afectades reclama més investigació i que els metges d’atenció primària tinguen més informació sobre les aproximadament 200 seqüeles que s’han arribat a associar a la Covid persistent. Sonia Serrano, portaveu d’aquest col·lectiu, ha denunciat que, per exemple, la Covid persistent no existeix com a “denominació de malaltia”. “No et dona una baixa. Per exemple, a mi em van dir a l'estiu que no em passava res i havia d’incorporar-me a la faena en unes condicions bastant dolentes”, ha conclòs Serrano.

També et pot interessar

stats