Dona i homosexual: la doble invisibilització que pateixen les lesbianes

Les lesbianes reclamen el seu dret a viure i ocupar espais que siguen igualitaris i on no existisca la discriminació

Una parella de lesbianes abraçant-se / Shutterstock

Les lesbianes són invisibilitzades per ser dones i per ser homosexuals, i al llarg de la història s’han vist obligades a ocultar la seua sexualitat i les seues parelles. Per això, des de 2008 se celebra, a Espanya i altres països del món, el Dia de la Visibilitat Lèsbica cada 26 d’abril amb l’objectiu de visibilitzar totes les dones que estimen i se senten atretes per altres dones arreu del món, i el seu dret a viure i ocupar espais que siguen igualitaris i on no existisca la discriminació.

Una celebració que va ser una victòria de la lluita del moviment LGBT+ que va alçar la veu amb el propòsit de sensibilitzar i conscienciar sobre la lluita pels drets humans de la població lèsbica.

Perquè encara que la societat està cada vegada més sensibilitzada, aquest dia continua sent necessari perquè encara hi ha moltes dones que no poden mostrar-se com són perquè conviuen diàriament en espais i amb persones intolerants que no reconeixen la diversitat afectiva i sexual.

De fet, la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (Felgtb) denúncia que una de cada 10 lesbianes s’ha vist abocada a abandonar el seu lloc de treball per problemes derivats de la seua orientació sexoafectiva. A més, el mateix percentatge tem visibilitzar-se per por de les burles, l’aïllament i les represàlies. 

Continuar sent visibles

Per això activistes lesbianes defensaren aquest dilluns en el Congrés dels Diputats la necessitat de continuar lluitant per la igualtat i la no discriminació davant el creixement de la ultradreta, i subratllaren la importància de l'activisme en una societat en la qual encara és normal escoltar "vaja, però si no se't nota".

Una frase que ha escoltat molt l’activista de trenta anys Ana Abade, convidada pel PSOE a una jornada parlamentària en vespres del Dia de la Visibilitat Lèsbica al costat d'altres dones que van decidir eixir de l'armari i lluitar públicament pels seus drets.

"Continuem sent visibles i no cometem l'error de donar ni un pas arrere" Ana Abade - Activista per la visibilitat lèsbica

Abade va llançar un missatge a les xiques de la seua generació: "continuem sent visibles" i "no cometem l'error de donar ni un pas arrere". 

Per la seua part, l’expilot militar, entrenadora de futbol i col·laboradora d’À Punt Patricia Campos, va recordar que “la visibilitat està bé, però necessitem educació”, durant una taula de debat amb la cantant Rocío Saiz, la periodista Ana Alfageme, i la vicepresidenta de la xarxa professional per a dones lesbianes i bisexuals LesWorking, Isabel Durán.

Respecte i espai en la vida pública

El col·lectiu LGTB+ valencià Lambda va organitzar dissabte una jornada cultural per a celebrar el Dia de la Visibilitat Lèsbica, en la qual també van exigir:

  • La integració de protocols d'atenció mèdica i ginecològica específics, adaptats a les lesbianes.
  • La formació i sensibilització del personal de les institucions geriàtriques, així com dels cossos i les forces de seguretat de l'Estat sobre les realitats i necessitats de les lesbianes.
  • La implantació de mesures dirigides a erradicar la discriminació masclista i lesbofòbica dins de l'àmbit laboral.
  • Programes de formació i informació dirigits a tots els centres educatius que incorporen la diversitat afectivosexual, de gènere i familiar en tots els currículums i nivells formatius, visibilitzant la realitat i els drets de les lesbianes.
  • El dret a la protecció internacional per a lesbianes en l'Estat espanyol, en igualtat de condicions a les de la resta de sol·licitants, atenent especialment les múltiples violències que pateixen per la seua orientació sexual i identitat de gènere als seus països d'origen.

A més, la sòcia i part del grup de sensibilització del col·lectiu, Estefanía Rabadán, va subratllar que el respecte quan ocupen el seu espai en la vida pública "és imprescindible perquè cada lesbiana puga ser ella mateixa i mostrar-se com a tal, perquè reconéixer-te en altres com tu eres, et fa no sentir-te ni sola ni aïllada, i entens la diversitat com un valor positiu".

També et pot interessar

stats