Saps quan et toca vacunar-te de la Covid-19 i la grip?

La doble immunització comença dilluns amb la població de risc, els professionals sanitaris i, per primera vegada, els menors de 6 a 59 mesos

Imatge d'arxiu d'una vacunació
Imatge d'arxiu d'una vacunació / Europa Press

Aquest dilluns comença la nova campanya de vacunació que, de la mateixa manera que en l’exercici passat, serà doble, amb una injecció per a cada patogen: el de la grip i el de la covid.

Aquesta campanya de vacunació també és especial perquè inclou per primera vegada 200.000 xiquets i xiquetes sans de 6 a 59 mesos, tal com marca el protocol dissenyat pel Ministeri de Sanitat. Els menors rebran la vacuna de la grip, mentre que la vacuna contra la covid només està prevista per als grups de risc.

Venim d'un estiu que va acabar amb un repunt de contagis a la Comunitat Valenciana, que va passar d'una incidència acumulada de 33 casos per cada 100.000 habitants a més de 200 casos al setembre. Des de la Conselleria de Sanitat assenyalen que ara per ara la situació epidemiològica està més estabilitzada, però especialistes recorden que pot haver-hi un nou repunt amb l'inici del curs escolar i l'arribada del fred, raons per les quals cal augmentar les mesures de protecció. 

Seguint els criteris epidemiològics habituals, els centres de salut començaran a cridar la població més vulnerable: gent major, pacients amb malalties o el sistema immunitari afeblit i altres col·lectius de risc. 

Primera fase: població vulnerable, sanitaris i menors de 6 a 59 mesos

Durant aquesta primera setmana, del 16 al 23 d'octubre, comença la immunització entre els residents de centres de persones majors i de diversitat funcional públics i privats, a més dels menors de 6 a 59 mesos. També comença la vacunació per al personal sanitari i no sanitari d'atenció primària, hospitalària, pública i privada, i de Serveis d'Emergències Sanitàries (en contacte amb pacients).

Segona fase: de 60 a 79 anys amb factors de risc

En segon lloc, i a partir de principis de novembre, està prevista la immunització de les persones de 60 a 79 anys (nascudes entre 1963 i 1944) amb factors de risc addicionals.

Tercera fase: de 60 a 79 anys i de 50 a 59 amb estats de salut de risc

En tercer lloc, i a partir de mitjan novembre, començarà la vacunació entre les persones de 60 a 79 anys (nascudes entre 1963 i 1944) sense altres factors de risc en atenció primària; així com la de persones d'entre 50 i 59 anys (nascudes entre 1964 i 2018) amb estats de salut de risc.

A més, es posarà en marxa la immunització covid-grip de persones de serveis públics essencials i de convivents de grups de risc definits. Així mateix, s'immunitzarà de la grip a persones de 5 a 18 anys en tractament prolongat amb AAS (àcid acetilsalicílic) en atenció primària, i a persones amb exposició laboral directa a animals o les seues secrecions.

Quarta fase: menors de 60 anys

Finalment, a partir de principi de desembre, es vacunarà a les persones fumadores menors de seixanta anys. A més, s'immunitzarà tant de covid com de grip a les persones de 18 a 59 anys que ho sol·liciten, sempre que no existisca contraindicació.

Sol·licitar la cita a través de l’app

La ciutadania pertanyent als grups de risc per als quals està indicada la vacunació contra la covid i la grip pot sol·licitar cita des de l'aplicació GVA +Salut i des del web de la Conselleria de Sanitat. S'enviarà una notificació a tots aquells que tinguen l’app informant de l'inici de la campanya, de la priorització dels grups de risc i que, a partir de principis de desembre, la campanya s'obrirà a tota la població.

En el cas de les embarassades, han de contactar amb la seua comare al centre de salut per a sol·licitar la cita de vacunació.

A més, des de Salut Pública s'emetran SMS massius als professionals sanitaris i sociosanitaris inclosos com a tals en la declaració de la campanya anterior (2022-2023).

També et pot interessar

stats