Sanitat avança la vacunació contra la covid-19 i la grip i recomana també immunitzar els nadons contra el VRS

Enguany l'estratègia contempla administrar la vacuna pediàtrica contra la grip als xiquets d'entre 6 i 59 mesos, 200.000 a la Comunitat Valenciana

Una dosi d'una vacuna contra la covid-19 (arxiu)
Una dosi d'una vacuna contra la covid-19 (arxiu) / Emily Elconin (Reuters)

La Comissió de Salut Pública ha acordat avançar enguany la vacunació contra la covid-19 i la grip a l'última setmana de setembre. L'organisme, en què es troben representades totes les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha actualitzat els criteris de la campanya d'immunització contra aquests dos virus respiratoris, que s'arrepleguen en el document "Recomanacions de vacunació enfront de grip i covid-19 en la temporada 2023-2024 a Espanya", aprovat en la reunió d'aquest dimarts.

En la pràctica, la decisió de començar a final del mes suposa anticipar-se uns dies a la previsió inicial, que assenyalava el principi d'octubre com la data d'inici per a subministrar les dosis de reforç a la població diana en els diferents territoris. Com l'any passat, la recomanació de les autoritats sanitàries és una doble vacuna contra la covid-19 i la grip, que es punxaran alhora en la mateixa cita. Seguint els criteris habituals, estan citats a immunitzar-se els col·lectius de més risc: majors de 60 anys, pacients vulnerables, embarassades i personal sanitari i sociosanitari de centres tant públics com privats. Com a novetat, enguany també s'inclouen dins del grup prioritari els treballadors i les treballadores d'"establiments sanitaris", per exemple les farmàcies.

La temporada 2023-2024 serà la tercera en què els sèrums contra la covid-19 i la grip s'administren de manera conjunta a Espanya. A la Comunitat Valenciana, el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha fixat l'inici a la doble campanya de vacunació per al pròxim 16 d'octubre. A més d'administrar la que serà la cinquena dosi de record contra el virus del SARS-CoV-2, el govern autonòmic enfronta la campanya més gran de la història contra la grip, ja que ha inclòs dins de l'estratègia 200.000 xiquets sans de 6 a 59 mesos —menors de cinc anys—, tal com marca el protocol dissenyat pel Ministeri. L'objectiu és tractar de vacunar "el nombre més gran de ciutadans possible" per a "previndre" contagis i poder prestar la "millor assistència" als qui contraguen la malaltia.

En la trobada s'ha analitzat igualment l'evolució de la situació epidemiològica, marcada per un "augment lleuger" de la incidència pel SARS-CoV-2 en les últimes setmanes. Tot i això, des del Ministeri de Sanitat assenyalen que "s'està estabilitzant": la taxa de contagis ronda els 130 casos per cada 100.000 habitants en atenció primària i la d'hospitalitzacions se situa en 3 de cada 100.000.

A més dels grups esmentats per a la vacunació contra la covid-19, la de la grip es recomana també a persones de 5 a 59 anys amb un risc més gran de patir complicacions —aquelles entre 5 i 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic i fumadors—, estudiants en pràctiques en centres sanitaris i sociosanitaris i persones amb exposició laboral directa a animals o a les seues secrecions en granges o explotacions avícoles, porcines o de visons o a fauna silvestre.

Les noves vacunes que arriben

Les vacunes que arribaran a partir de l'última setmana de setembre i durant l'octubre, segons el calendari que establisca cada comunitat, seran "preferentment" les adaptades a les noves variants que circulen del coronavirus. A Europa només la de Pfizer —coneguda com Comirnaty òmicron XBB.1.5— té ja el suport de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i de la Comissió Europea. Però hi ha a més altres candidates: la nova injecció de Moderna, que recentment s'ha autoritzat als Estats Units; i la de Novavax, que, a diferència de les dues anteriors, no és d'ARNm missatger.

Vacunació de nadons

La ponència de vacunes també ha resolt aconsellar la immunització contra el virus respiratori sincicial (VRS), la principal causa de bronquiolitis en xiquets acabats de nàixer i nadons en els primers mesos de vida. Especialment, en casos que comporten més risc: prematurs de menys de 35 setmanes, amb immunodepressió severa, amb síndrome de Down o en cures pal·liatives.

En aquest cas, els directors generals de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes mantenen els mateixos criteris que ja van perfilar-se en juliol per a utilitzar el Nirsevimab, un anticòs monoclonal que atorga als nadons immunitat per al VRS. Aleshores establiren que, tenint en compte "les incerteses respecte a la disponibilitat del fàrmac a Espanya", calia començar amb els xiquets fins a 24 mesos amb alt risc de malaltia greu. Després es passarà als menors de sis mesos a l'inici o durant la temporada en què el virus pega més fort, és a dir, els nascuts entre l'1 abril d'enguany i el 31 de març de 2024. Es donarà prioritat als que arriben al món durant la campanya de vacunació, que "hauran de rebre Nirsevimab de manera molt primerenca, preferiblement en les 24-48 hores després del naixement" per la gravetat major que suposa la malaltia en els primers dies de vida. Aquells nascuts a l'abril o abans "s'immunitzaran com més prompte millor", amb la idea que la majoria dels xiquets de bolquers estiga ja protegit per l'octubre.

També et pot interessar

stats