Els pediatres creuen que les bronquiolitis podrien estendre's fins a l'estiu

El virus respiratori sincicial pot causar infeccions pulmonars greus, així com malalties que poden requerir atenció hospitalària en bebés i xiquets amb risc alt

L'epidèmia de bronquiolitis en menors de 4 anys continua de pujada
El virus respiratori sincicial (VRS) és responsable a Espanya del 80% de les bronquiolitis

La temporada del virus respiratori sincicial (VRS), responsable a Espanya del 80% de les bronquiolitis, podria estendre's als mesos de primavera i estiu pel fet que la covid va alterar els cicles epidèmics, segons la Societat Espanyola de Neonatologia i la Societat Espanyola de Cardiologia Pediàtrica.

En un comunicat, totes dues societats adverteixen que aquesta alteració dels cicles ha portat a un augment de casos, amb major gravetat en pacients més xicotets i vulnerables. El VRS és un virus que pot transmetre's de persona a persona i causar infeccions pulmonars greus, així com malalties que poden requerir atenció hospitalària en bebés i xiquets amb risc alt. De fet, és la causa més comuna d'hospitalització a Espanya en menors d'un any, ja que ocasiona entre 7.000 i 14.000 hospitalitzacions anuals, i el motiu més freqüent de problemes respiratoris greus en xiquets.

El president de la Societat Espanyola de Neonatologia (SENEO), Manuel Sánchez, ha considerat que la prevenció és determinant, ja que la infecció pot provocar en xiquets sans el desenvolupament de sibilàncies, en què els bronquis tendeixen a tancar-se. Ha explicat que les sibilàncies persisteixen en el temps i poden ocasionar manifestacions clíniques molt semblants a l'asma.

En xiquets que naixen en un part a terme, aquestes infeccions suposen el 2,5% de les hospitalitzacions i en prematurs arriben al 7% dels casos. Atés que el risc en prematurs és tres vegades major, sobretot en els nadons de 30 a 32 setmanes, des d'aquesta societat s'ha insistit que els pares prenguen mesures de protecció i higiene que s'incrementen en els primers mesos de vida i durant la temporada de VRS.

D'altra banda, el president de la Societat Espanyola de Cardiologia Pediàtrica i Cardiopaties Congènites, Constancio Medrano, ha posat el focus en els xiquets amb insuficiència cardíaca o baixa saturació d'oxigen i que són més vulnerables a infeccions per VRS i bronquiolitis, ja que es compromet l'intercanvi d'oxigen en els capil·lars pulmonars.

Segons han recordat aquests experts, la temporada 2019-2020 va ser l'última epidèmia clàssica del VRS, que ha canviat l'estacionalitat després de l'aparició de la covid. Amb l'aïllament i les mesures de protecció, el VRS va desaparéixer en la temporada 2020-21, però la relaxació de mesures de l'any passat ha suposat un increment de casos que es prolongarà fins a l'estiu.

També et pot interessar

stats