Els menors de cinc anys es vacunaran de la grip per primera vegada a la Comunitat Valenciana

Segons veus expertes, la vacunació redueix entre un 40% i un 60% les consultes mèdiques per símptomes relacionats amb aquest virus

Les claus de la campanya de vacunació de la grip dels xiquets i les xiquetes
Les claus de la campanya de vacunació de la grip dels xiquets i les xiquetes / À Punt NTC

Més de la meitat de la població infantil, en les edats compreses entre el naixement i els 14 anys, patirà la grip “en algun moment de la temporada”, segons explica Maria Garcés, pediatra i investigadora de l’Àrea de Vacunes de Fisabio. A més, afegeix Garcés, que com menys edat tinga el xiquet o xiqueta, més probabilitat hi haurà de contagi.

Paral·lelament, el doctor Josep Mut, cap de Pediatria de l'Hospital de Dénia, adverteix que el principal vector de transmissió de la grip són precisament els xiquets i les xiquetes, “ja que són els que més transmeten la grip a la població adulta i, per tant, també a la població de risc”, com els iaios i les iaies, encarregats de cuidar-los en moltes ocasions.

A més, un estudi dels pediatres i preventisistes del grup sanitari La Ribera conclou que la vacuna contra la grip redueix entre un 40% i un 60% les consultes mèdiques per símptomes relacionats amb aquest virus.

Amb aquestes i altres dades sobre la taula, la Comunitat Valenciana posarà en marxa enguany la campanya més gran contra la grip que s’ha portat a terme fins ara. La Conselleria de Sanitat inclourà per primera vegada dins de l'estratègia de vacunació 200.000 xiquets i xiquetes sans de 6 a 59 mesos, tal com marca el protocol dissenyat pel Ministeri de Sanitat. També s'hi han inclòs totes aquelles persones que superen els 60 anys, en lloc dels 65 que estaven establits fins ara.

El passat dimecres la Comissió de Salut Pública va acordar avançar enguany la vacunació contra la covid-19 i la grip a l'última setmana de setembre. A casa nostra, segons va confirmar el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, la vacunació contra la grip i la covid-19 començarà el pròxim 16 d'octubre, tenint en compte la planificació del ministeri per al subministrament de dosis de vacunes per al coronavirus.

Durant aquesta campanya s’aplicaran dos tipus de vacunes, segons l’edat: una vacuna intramuscular, punxada, i altra intranasal, proporcionada als menors des dels dos anys fins als 59 mesos. “Aquesta vacuna s’ha assajat clínicament a la Comunitat Valenciana fa molts anys i ha demostrat que té una capacitat de protecció inclús major, no només de la grip, sinó també dels catarros de vies altes”, explica Garcés.

Pocs efectes secundaris i lleus

El doctor Mut explica que són vacunes en general ben tolerades i amb pocs efectes secundaris. “El més freqüent és una mica de dolor amb un petit eritema en el lloc de la punxada, i pot haver-hi també alguna dècima de febre o malestar, però són efectes transitoris i, per descomptat, no es donen en tots els pacients”, concreta. 

El doctor Jorge Cavero, cap de Medicina Preventiva de l’hospital Ribera Povisa, apunta que la manifestació d'aquests efectes secundaris en pacients és mínima. “Les reaccions locals oscil·len entre el 5 i el 20% dels casos i la febre en menors de dos anys es detecta entre el 5,5 i el 14% dels pacients, cosa que significa que la majoria dels xiquets no arriben a tenir efectes secundaris”, conclou.

Hàbits d'higiene i precaució

Cavero, recorda que, més enllà de la vacunació, “és important adquirir uns certs hàbits que disminueixen la transmissió del virus de la grip i altres virus respiratoris, com rentar-se les mans freqüentment, especialment després de netejar-se el nas o netejar el nas al nen, tapar-se la boca en esternudar, eliminar els mocadors d'un sol ús després d’emprar-los, evitar el contacte pròxim amb persones malaltes o sanes si un està malalt i evitar la visita de familiars o amics ingressats en hospitals si es té síndrome gripal o símptomes que ens facen sospitar”.

A més, els professionals de la sanitat també recomanen als pares i mares prendre mesures per a no escampar el virus. “Hem de tindre en compte que si el xiquet està malalt s’ha d’aïllar en casa i no portar-lo a l’escoleta amb la resta dels xiquets perquè així propagarem la infecció”, recorda el pediatra del centre de salut Natzaret, Ángel Valls.

També et pot interessar

stats