Es disparen un 63% les consultes de salut mental en atenció primària en la zona de la dana

Els diagnòstics d'estrés posttraumàtic als municipis afectats per la barrancada han augmentat un 147% i els d'ansietat, un 60%

Foto d'arxiu durant els primers dies de neteja a Paiporta
Foto d'arxiu durant els primers dies de neteja a Paiporta / Unai Beroiz

Les consultes de salut mental en atenció primària en els municipis castigats per la dana s'han disparat un 63% després del desastre, amb un increment major en homes (85%) que en dones (59%) i en els diagnòstics d'ansietat (60%) i estrés posttraumàtic (147%).

Són les dades oferides pel servei d'estudis epidemiològics i vigilància de malalties no transmissibles de la Conselleria de Sanitat Universal, obtingudes mitjançant descàrregues setmanals d'històries clíniques electròniques des del 2022 fins a sis mesos després de les inundacions. Una de les principals conclusions que es desprén de les dades és que, històricament, les consultes per trastorns mentals eren més altes en l'àrea assotada per la barrancada que en la resta. "La desgràcia de la dana ha situat en primer pla a la salut mental", ha lamentat Francesc Botella, cap del servei.

A partir del 28 d'octubre del 2024, en els municipis castigats, les consultes s'han disparat un 63% i, tot i que les dones tenen unes taxes globals més altes que la dels homes, l'augment és molt major en ells que en elles. Per grups d'edat, s'aprecien increments significatius de fins al 73% en la franja entre 15 i 44 anys i també en la de 45 i 74 anys, en què ha sigut del 64%. En esta última, els casos en homes s'han duplicat.

Si es tenen en compte les patologies, les més consultades són ansietat, les quals pugen un 60%, però sobretot l'estrés greu posttraumàtic, que s'ha incrementat un 147%. Esta informació serà complementària als estudis que preparen diferents organismes del Ministeri de Sanitat i la Conselleria en 600.000 persones residents dels 37 municipis afligits per les inundacions, els quals tindran un seguiment de tres anys amb la publicació de resultats cada dotze mesos.

A més d'avaluar l'impacte dels trastorns mentals postdana a mitjà i llarg termini, els objectius principals seran establir recomanacions per a intervencions en salut mental postdesastre i esbrinar quins factors promouen la recuperació mental.

També et pot interessar

stats