Sense consens entre Sanitat i les autonomies per a fer obligatori l'ús de la mascareta en centres sanitaris per la grip

El departament que dirigeix Mónica García ha advertit que imposarà la mascareta dimecres en centres sanitaris de tot Espanya si no hi ha acord

La ministra de Sanitat, Mónica García
La ministra de Sanitat, Mónica García / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de gener 2024 - 14:16 Actualitzat: 08 de gener 2024 - 21:17

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acabat sense acord la reunió d'aquest dilluns convocada per a decidir mesures preventives per l'epidèmia de grip que recorre Espanya. Entre d'altres, reintroduir l'obligatorietat de portar la mascareta posada en centres sanitaris de forma unitària a tot el país. La trobada, convocada en el marc d'un ple extraordinari del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, s'ha desenvolupat enmig d'un clima tens i amb discrepàncies dels territoris amb l'executiu estatal. La majoria dels consellers autonòmics s'ha mostrat contrària a la imposició i ha demanat que es mantinga únicament com una recomanació a la ciutadania. A causa de les discrepàncies, la decisió final ha hagut d'ajornar-se.

Segons ha informat el departament dirigit per la ministra Mónica García, Sanitat ha decidit que, en cas si no s'arriba a un acord en 48 hores, a partir d'eixe moment s'imposarà la mascareta obligatòria en els centres sanitaris de tot Espanya per a igualar la protecció de tota la ciutadania i emparar jurídicament les comunitats que ja l'han implantada. Especifiquen que ho faran mitjançant una declaració d'actuacions coordinades que es regula en l'article 65 de la llei de cohesió i qualitat del Sistema Nacional de Salut que "obliga totes les parts" que s'hi inclouen.

Abans de l'ultimàtum, el Ministeri havia traslladat a les comunitats un document sobre el qual han de presentar al·legacions. La principal novetat respecte de la proposta inicial és que es rebaixa l'ús obligatori dels tapaboques només a centres de salut i hospitals, mentre que ho deixa en recomanació per al cas de centres sociosanitaris —per exemple, residències— i farmàcies.

Moltes comunitats, entre elles la valenciana, han mostrat el seu malestar al Ministeri per haver posat l'esmentat protocol damunt la taula sense haver-ho consensuat abans en la ponència d'alertes o la comissió de salut pública, dos fòrums previs a la Interterritorial on habitualment es cuinen els informes que després arriben als consellers i conselleres autonòmics.

La Comunitat Valenciana, que divendres va decretar la mascareta obligatòria per a centres d'atenció primària i hospitals, s'ha mostrat crítica amb la gestió de Mónica García en aquest context d'onada vírica. "Estem cansats d'esperar el Ministeri. Ens ha presentat tard i malament la proposta, enmig de la reunió. Ens demanen un pla de contingència quan ja estem en plena contingència, quina broma és aquesta?" ha reclamat el president de la Generalitat, Carlos Mazón. En la mateixa línia ha parlat el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, qui ha remarcat que la Comunitat Valenciana ha adoptat mesures preventives abans que les requerisca l'executiu estatal. Per exemple, ha dit, l'obertura a tota la població general de la vacunació de grip i covid-19 sense cita per a augmentar la cobertura, o la reprogramació d'operacions quirúrgiques no urgents en alguns hospitals.

La Comunitat de Madrid ha sigut altre dels territoris que ha carregat especialment contra la ministra. La presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, l'ha acusada d'"inacció" davant l'increment de virus respiratoris i li ha recriminat "no haver fet absolutament res" durant les últimes setmanes. Igualment, ha retret a qui fins fa uns mesos ha sigut líder de l'oposició en el parlament autonòmic de Madrid per intentar "cridar l'atenció amb mesures que moltes vegades són ocurrències per a demostrar qui mana i qui està ací".

Mónica García ja ha reconegut diverses vegades que el seu departament no té competències per a imposar l'ús de la mascareta. El que es pretenia amb la convocatòria interterritorial, ha aclarit Sanitat, era donar cobertura legal als territoris que ja l'han adoptat —Catalunya i Múrcia, a més de la Comunitat Valenciana—, siguen del color polític que siguen, i unificar la resposta en tot l'Estat per a, així, proporcionar "el mateix nivell de protecció a tota la ciutadania" a causa del repunt de la grip i altres virus respiratoris. "Hem parlat i hem reflexionat profundament sobre el paper de la mascareta, sobretot en centres sanitaris, en hospitals i centres de salut, per a protegir tant pacients com professionals, com una mesura que és efectiva, de sentit comú, avalada per l'evidència científica i que és ben rebuda per la població", ha assenyalat la ministra en declaracions posteriors a la Interterritorial.

En vista de la falta de consens entre el Ministeri de Sanitat i les conselleries del ram, s'ha decidit ajornar dos dies el debat sobre la implantació obligatòria de les mascaretes en centres sanitaris i farmàcies. Sanitat ha donat als territoris 48 hores de marge per a presentar una contraproposta a la debatuda en la reunió de hui.

Durant la trobada, el Ministeri també ha traslladat a les comunitats que estudia, en coordinació amb la Seguretat Social i Treball, un mecanisme d'autobaixes que permetria que aquelles persones amb malalties lleus puguen justificar l'absència de la feina amb una autodeclaració responsable durant els tres primers dies d'incapacitat. Amb aquesta ferramenta es pretén alleugerir la pressió sobre el sistema d'atenció primària. En declaracions a Televisió Espanyola, Mónica García ha aclarit que es tracta d'un document que l'interessat trasllada al metge, qui fa d'intermediari d'alguna manera. I ha insistit que és una mesura demandada pel sector des de fa dècades per a evitar situacions de col·lapse en els centres de salut. Des de la Comunitat Valenciana, el president Mazón ha assegurat que la mesura arriba "tard i malament".

També et pot interessar

stats