El Dia Mundial de la Lluita contra la Sida incideix en la prevenció per a no abaixar la guàrdia

El nombre de casos no ha disminuït a la Comunitat Valenciana.

VÍDEO | El Dia Mundial de la Lluita contra la Sida incideix en la prevenció per a no abaixar la guàrdia

El nombre de nous diagnòstics de VIH no disminueix a la Comunitat Valenciana, on unes 16.000 persones reben tractament per aquest virus. La taxa més alta es registra entre els 25 i els 34 anys. Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Sida, que se celebra aquest dissabte, les organitzacions i les autoritats sanitàries remarquen que malgrat els avanços no s'ha d'abaixar la guàrdia. 

Precisament aquest divendres, el Consell de Ministres va acordar eliminar el VIH com a motiu d'exclusió per a accedir a qualsevol ocupació pública, entre elles les forces armades i els cossos i forces de seguretat de l'Estat. Col·lectius de pacients ja han expressat la seua satisfacció davant de l'anunci i han qualificat la mesura d'"històrica". La Comunitat Valenciana va ser la primera, amb un decret aprovat a l'octubre, a permetre optar a una plaça de la Policia Local a les persones amb VIH. 

Sota el lema "Indetectable=Intransmissible" la celebració d’aquest dia té l’objectiu de donar a conéixer que les persones amb VIH que prenen tractament antiretroviral i tenen càrrega viral indetectable no transmeten el virus. 

Per aquest motiu, la Coordinadora d'Associacions de VIH i Sida de la Comunitat Valenciana (CALCSICOVA) celebra una concentració en la plaça de la Mare de Déu de València.

Segons l’associació, és fonamental detectar precoçment el VIH i iniciar el seu tractament immediatament, ja que a la Comunitat Valenciana un 43% dels casos són diagnòstics tardans, una taxa que ascendeix al 61,5% en el cas de les dones.

Les transmissions per via sexual suposen el 91% dels casos, i els homes en representen el 83,2% de nous diagnòstics. Des del col·lectiu reconeixen que se segueix fallant en prevenció i que és urgent la implantació de la PrEP, la presa de antiretrovirals abans de tenir relacions sexuals perquè no es puga produir infecció per VIH, que està donant "excel·lents" resultats en altres països.

Des de CALCSICOVA reivindiquen que, fins que no s'elimine la discriminació i l'estigma, no es podrà eliminar la infecció. I és que la por a la discriminació és la major barrera per a implementar barreres preventives i aconseguir un diagnòstic primerenc.

Acabar amb la sida al 2030

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que, des de l'inici de l'epidèmia, més de 70 milions de persones s'han infectat per VIH i 35 milions han mort. A dia de hui, vora 37 milions de persones arreu del món viuen amb el VIH de les quals 22 milions estan en tractament. 

L'OMS reconeix que “no és un virus fàcil de vèncer” i recorda que vora un milió de persones moren cada any perquè no saben que el tenen. Així, si bé existeix un compromís per a acabar amb la sida al 2030, les taxes de noves infeccions “no estan baixant el suficientment ràpid com per a complir-ho”. 

Així, la coordinadora de proves i prevenció de l'OMS, Rachel Baggaley, assenyala que els desafiaments en els pròxims anys són clars: arribar al 25% de les persones infectades i no ho saben, donar-los suport perquè es realitzen les proves i augmentar l'accés a la prevenció. 

També et pot interessar

stats