Dia del Formatge: on podem tastar-ne els més tradicionals de la Comunitat Valenciana?

Visitem de nord a sud tretze formatgeries artesanals del nostre territori

Ruta formatgera per la Comunitat Valenciana. Proposta de la Fira del Formatge Artesà de Montanejos
Ruta formatgera per la Comunitat Valenciana. Proposta de la Fira del Formatge Artesà de Montanejos / À Punt NTC

L'Associació de Fabricants de Formatge de la Comunitat Valenciana (AFCV) ha organitzat activitats divulgatives i diverses formatgeries obriran perquè les persones formatgeres, també conegudes com a turòfiles, tasten i compren. El motiu és la celebració aquest dimecres del Dia Internacional de Formatge. 

Els i les fabricants de formatge del nostre territori ens informen que les últimes enquestes indiquen que més del 70% dels consumidors espanyols "desconeix la gran diversitat de formatges que hi ha a Espanya més enllà dels manxecs, els asturians i els gallecs".

En aquesta línia, l’AFCV considera “una assignatura pendent” fer arribar a la gent les marques de qualitat diferenciada, com ara les denominacions d’origen valencianes. Per a facilitar l'aprenentatge i gaudir d’aquest producte amb segles d’història, ens fem ressò de la ruta formatgera que proposa la Fira del Formatge Artesà de Montanejos (Alt Millars), esdeveniment gastronòmic de referència que se celebra cada octubre. 

La Vaquería del Camp d’Elx (Elx, Baix Vinalopó)

Aquesta granja a la pedania il·licitana de Daimés compta amb al voltant de 140 vaques
Aquesta granja a la pedania il·licitana de Daimés compta amb al voltant de 140 vaques / La Vaquería del Camp d'Elx

Ganados Miralles CB és una empresa familiar amb més de cinquanta anys d'història ubicada a la pedania il·licitana de Daimés. La seua granja, que pot visitar tothom, compta amb unes 140 vaques. Elles són les encarregades de produir la llet que permet elaborar tota mena de formatges, com l'artesà o el de romer.

Los Molinos (Monòver, Vinalopó Mitjà)

Formatges artesans de Los Molinos
Formatges artesans de Los Molinos / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

Aquesta formatgeria està especialitzada en els productes que fan a base de llet de cabra de la seua ramaderia. La seua aposta per la innovació i l'experimentació busca "oferir experiències gastronòmiques memorables" als paladars més exigents. Los Molinos ofereix visites a les instal·lacions per a aprendre sobre el procés d'elaboració del formatge.

El de Sereix (Mutxamel, Alacantí)

Procés d'elaboració dels formatges
Procés d'elaboració dels formatges / El de Sereix

Tots els formatges produïts per aquest equip de joves emprenedors s'elaboren amb la llet de les 350 cabres que habiten la seua finca. Els membres són professionals del sector espanyol i internacional, i el seu formatge jove de cabra ja suma tres reconeixements consecutius del Premi Mundial del Formatge.

San Antonio (Callosa d’en Sarrià, Marina Baixa)

Formatge de cabra pur de la formatgeria San Antonio
Formatge de cabra pur de la formatgeria San Antonio / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

Tres generacions treballen des de fa més de mig segle en aquests formatges. La primera va ser María Devesa Llorens, que produïa al voltant de dos quilos de producte per a vendre'l al mercat del poble. L'elaboració artesanal continua amb llet que es trau cada dia, però la producció ha augmentat i també la fama, que els ha fet guanyar premis en diverses competicions internacionals.

Granja El Parral (Barxeta, Costera)

Formatge d'ovella de Granja El Parral
Formatge d'ovella de Granja El Parral / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

"Tradició, artesania, comerç local i producció sostenible", aquests són els valors que marquen el quefer diari d'aquesta empresa familiar. La granja El Parral destaca que reciclen la totalitat del sèrum lacti i que generen més electricitat de la que produeixen gràcies a les energies renovables de les seues instal·lacions.

Granja Rinya (Albal, Horta Sud)

Formatges frescos de Granja Rinya
Formatges frescos de Granja Rinya / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

El que va començar en un xicotet baix comercial com una empresa familiar ha crescut generació rere generació fins a comptar amb tres plantes de producció a Albal, Xiva i Manzanares (Ciudad Real). Entre els formatges tradicionals de la seua àmplia gamma de productes, destaca el de tovalló i el tronxon.

Arte Láctico (Xiva, Foia de Bunyol)

Formatge de llet de cabra amb papaia
Formatge de llet de cabra amb papaia / Arte Láctico

Aquesta empresa fundada el 2006 treballa exclusivament amb llet de cabra. A més de formatges frescos i curats, aposta per les especialitats gurmet que fusionen sabors com el de la papaia, el codonyat o el salmó amb el tradicional de la llet de cabra.

Hoya de la Iglesia (Requena)

Formatge de cabra de Hoya de la Iglesia
Formatge de cabra de Hoya de la Iglesia / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

A Los Pedrones, una pedania a vint quilòmetres de la ciutat de Requena, es troba aquesta xicoteta empresa familiar que es dedica a la producció de formatges i postres làcties. Destaca el pastís de formatge, feta únicament amb productes naturals.

Los Corrales (Almedíxer, Alt Palància)

Diversos productes de la formatgeria Los Corrales
Diversos productes de la formatgeria Los Corrales / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

Fundada el 1990, aquesta formatgeria es caracteritza per vendre "formatges d'autor" que fan servir receptes originals desenvolupades i refinades durant anys. Està envoltada pel parc natural de la Serra d'Espadà i la corfa dels seus productes és comestible i està impregnada amb oli d'oliva del terreny.

Tot de Poble (Les Coves de Vinromà, Plana Alta)

Formatges de Tot de Poble
Formatges de Tot de Poble / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

Óscar i Mayte són la parella que regenta aquesta empresa familiar que organitza visites a unes instal·lacions amb molt d'encant i que sempre inclouen un tast de productes. Entre els formatges destaquen el de tòfona, el blau o "la mascletà", pensat per a cuinar amb risotto, pasta o cremes.

Els Masets (La Torre d'en Besora, Alt Maestrat)

Formatge d'ovella d'Els Masets
Formatge d'ovella d'Els Masets / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

Deu metres separen les ovelles, munyides dues vegades al dia, de la fàbrica que produei la trentena de productes que ven aquesta formatgeria. El madurat amb romer es cura durant tres mesos i es fa exclusivament amb productes naturals. Pel que fa a les postres, trobem tant pastís de formatge com flams.

Formatge de Catí (Catí, Alt Maestrat)

Formatge de cabra Vall de Catí
Formatge de cabra Vall de Catí / Fira del Formatge Artesà de Montanejos

Aquesta cooperativa posa l'accent en el fet que el Maestrat és una zona "idònia per a pasturar" que garanteix la qualitat dels seus productes. Ofereixen visites guiades per a conéixer tot el procés d'elaboració del formatge pas a pas.

Pastor de Morella (Morella, Ports)

Gamma de productes de la formatgeria Pastor de Morella
Gamma de productes de la formatgeria Pastor de Morella / Pastor de Morella

Aquesta és l'única empresa que produeix formatge a Morella i ho fa de manera natural, "sense forçar ni acurtar el temps en la sala de maduració". La formatgeria explica que la textura i el sabor del producte canvia lleugerament al llarg de l'any per la influència del clima i la vegetació.

També et pot interessar

stats