Deu plans per a gaudir Nadal amb infants

Les festes de Nadal ja estan ací. Perquè xiquets i xiquetes s'ho passen la mar de bé durant les vacances, et proposem deu plans per a tots els gustos

Xiquets i xiquetes viuen noves experiències a l'ExpoJove de València
Xiquets i xiquetes viuen noves experiències a l'ExpoJove de València / ExpoJove València

Arriben les festes de Nadal i, amb elles, un munt de plans a tota la Comunitat Valenciana per a gaudir en companyia dels menuts i menudes de la família. Des de rutes i exposicions fins a gimcanes o patinatge sobre gel, les temperatures acompanyen enguany l'ambient nadalenc que resulta tan encisador per a les criatures. Si vols que els xiquets i xiquetes es mantinguen actius durant les festes no dubtes a portar-los a algun d'aquests deu plans que et proposem de nord al sud del territori.

1. Expojove torna a Fira València

Fotografia d'arxiu d'ExpoJove 2019
Fotografia d'arxiu d'ExpoJove 2019 / ExpoJove València

Després que s’haguera de cancel·lar l’edició del 2021 a causa de la covid, enguany torna Expojove, la Fira de la Infància i la Joventut de València. Ho fa del 26 de desembre al 4 de gener i durant aquests deu dies, les xiquetes, els xiquets i les seues famílies podran gaudir a Fira València d’un gran nombre d’activitats.

Enguany, per a la 40a edició, el tema central girarà entorn de les missions València Ciutat Neutra. En l’àmplia programació hi haurà propostes musicals i teatrals, una zona esportiva i tallers didàctics relacionats amb l'alimentació saludable, el consum energètic, la mobilitat, el consum de proximitat i les zones verdes.

2. Nadal és protagonista a les visites guiades de Castelló de la Plana

Instal·lació nadalenca a la plaça Major de Castelló de la Plana
Instal·lació nadalenca a la plaça Major de Castelló de la Plana / Ajuntament de Castelló de la Plana

Aquestes vacances, la xicalla té l'oportunitat de viure al màxim Nadal pels carrers de Castelló de la Plana i el Grau amb les visites guiades que organitza Castelló Turisme, dedicades especialment als menuts de la casa.

Són quatre rutes, '"Nadal no és un conte de xiquets", "Tradicions nadalenques de Castelló", "Pirates i el far dels Reis d'Orient" i '"El Grinch que no va robar Nadal", que es faran fins al 4 de gener i als quals cal inscriure's prèviament de manera gratuïta.

3. "Els aliments són màgics" als mercats municipals d'Alacant

El Mercat de Carolines a Alacant
El Mercat de Carolines a Alacant / Mercado Municipal de Carolinas

Els mercats de les Carolines i Teulada acullen el dijous 29 i els dissabtes 24 i 31, respectivament, un programa d'activitats i tallers per als més menuts sota el lema "Nadal infantil als mercats ambulants municipals. Els aliments són màgics". De 10:00 a 14:00, xiquets i xiquetes podran gaudir de música, espectacles de màgia, tallers d'alimentació i altres activitats en aquesta iniciativa que busca fomentar el comerç local en aquestes dates.

4. L'impressionant betlem de Roca

Betlem de Roca, a Meliana
Betlem de Roca, a Meliana / À Punt NTC

Durant 33 anys un grup de familiars i amics de Roca, a Meliana (Horta Nord), han estat elaborant artesanalment figures que conformen el que és actualment un dels betlems més importants d'Espanya, amb vora 7.000 peces. Els menuts de la família podran gaudir amb aquestes xicotetes obres d'art (algunes mecàniques), on no pot faltar un toc valencià amb la integració de barraques i falleres. No és l'únic betlem que podran visitar a la Comunitat Valenciana. N'hi ha d'altres que, com el de Tirisiti a Alcoi, el Monumental a Xàtiva, el de la Pigà a Castelló de la Plana o el d'Alacant, també s'han de veure almenys una vegada en la vida.

El betlem de Roca es pot visitar fins al 9 de gener, cada dia d'11:00 a 14:00 hores i de 17:00 a les 20:00 de la vesprada.

5. Exposicions de Lego i Playmobil per als més fans

Imatge d'arxiu d'una exposició de Nadal de Playmobil
Imatge d'arxiu d'una exposició de Nadal de Playmobil / Aesclick

El castell d'Alaquàs acull fins al 15 de gener l'exposició "Castell Brick d'Alaquàs – Trobada de fans de Lego" de la mà de l'Associació Valencians Aficionats als Bricks de Construcció (ValBrick) i l'Ajuntament d'Alaquàs (Horta Sud). Es tracta d'una mostra d'una gran varietat de peces Lego, en què també estarà el tradicional pessebre muntat a partir de peces d'aquest joc de construcció, que enguany s'ha vist ampliat amb noves figures. L'edat recomanada per a participar és d'entre 5 i 16 anys.

L'etern rival de Lego, Playmobil, també ocupa un lloc destacat en les exposicions de Nadal a la Comunitat Valenciana. A Torrent (Horta Sud) se'n podrà visitar una organitzada per Aesclick (Associació Espanyola de Col·leccionistes de Playmobil) a la Sala Cívica de l'Antic Mercat fins al 7 de gener.

Aesclick també n'ha preparat una altra a Borriana (Plana Baixa), al Centre Municipal de Cultura La Mercé, que es podrà veure fins al 5 de gener.

6. Mercats de Nadal arreu del territori

Mercat de Nadal de Torrevella
Mercat de Nadal de Torrevella / À Punt NTC

Els mercats de Nadal són un clàssic en molts dels municipis de la Comunitat Valenciana. Se'n poden trobar al llarg del territori, com ara Gandia (Safor), que ofereix una gran varietat de productes d'artesania al passeig de les Germanies. A més, la plaça del Prado acull una fireta infantil amb atraccions fins al 8 de gener.

També es pot anar a Elx (Baix Vinalopó), que tindrà instal·lat al passeig de l'Estació el seu tradicional mercat nadalenc i la fira de Nadal fins al 8 de gener. Durant aquests dies es faran activitats d'animació, cercaviles i espectacles musicals a la mateixa ubicació.

7. Pistes de patinatge d'hivern a Novelda i Vila-real

Pista de patinatge d'hivern a València
Pista de patinatge d'hivern a València / Eduard Borja

Una altra activitat tradicional d'aquesta època és el patinatge sobre gel. A banda de les tres capitals de província i de moltes poblacions més, s'han instal·lat pistes de patinatge en llocs com la Glorieta de Novelda (Vinalopó Mitjà). Estarà oberta d'11:00 a 14:00 i de 17:00 a les 21:00 hores fins al 30 de desembre, amb accés gratuït.

Fins al 3 de gener també m'hi haurà una, de gel natural, a la Fira de Nadal de Vila-real (Plana Baixa). Aquesta s'ubica a l'avinguda de la Murà i s'hi podrà accedir de 10:00 a 14:00 i de 17:00 a 20:30 hores.

8. Gimcanes infantils a Bonrepòs i Mirambell i l'IVAM

Gimcana infantil a l'IVAM sobre Josep Renau
Gimcana infantil a l'IVAM sobre Josep Renau / Miguel Lorenzo | IVAM

Una manera perfecta perquè els més menuts exerciten la lògica i la col·laboració a Nadal és participar en gimcanes, una activitat que les institucions s'animen a organitzar cada vegada més. N'és un exemple la que preparen a Bonrepòs i Mirambell (Horta Nord), el dimecres 28 a les 11:00 a la Biblioteca Municipal.

A l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) també en faran una inspirada en la figura de l'artista Josep Renau. Aquesta serà al museu el dilluns 25 a les 12:00 i està dirigida a famílies amb menuts i menudes de 6 a 12 anys.

9. Nadal amb taurons a l'Oceanogràfic

Nadal a l'Oceanogràfic
Nadal a l'Oceanogràfic / Oceanogràfic

L'Oceanogràfic convida a passar un "Nadal sota la mar". Del 27 de desembre al 4 de gener s'hi podrà participar en els tallers i manualitats que han preparat especialment per a aquestes festes, tot amb una bona dosi de decoració nadalenca. Entre les activitats estrela està l'oportunitat de passar la nit a l'aquari, una proposta per a grups amb la qual els xiquets i xiquetes podran dormir junt amb els taurons.

10. Donar la benvinguda a l'any amb les campanades infantils

Campanades infantils a Alacant 2021
Campanades infantils a Alacant 2021 / À Punt

Des de fa uns anys les dotze campanades que marquen el començament de l'any nou s'avancen simbòlicament unes hores perquè xiquets i xiquetes també puguen celebrar-ho en gran abans que els puga la son.

Per això, municipis com Vilafranca (Alt Maestrat) conviden al veïnat a menjar-se el raïm amb les criatures, a les 11:30 hores a la plaça de l'Església. En aquest cas, a més, la vetlada estarà amenitzada per la música de Trobadorets. Altres localitats que se sumen a la iniciativa són Onda (Plana Baixa), que ho avançarà al dijous 29, així com Ontinyent (Vall d'Albaida), que repartirà xocolate i mona a partir de les 17:00. El Campello (Alacantí) també farà una gran festa de 10:30 a 12:30 on també es menjarà el raïm al ritme de les campanades.

També et pot interessar

stats