Embarcacions recreatives assetgen balenes "per diversió" a la Marina Alta

Ecologistes en Acció ha demanat al Ministeri per a la Transició Ecològica i al Consell imposar limitacions de velocitat i restriccions per a aquests vaixells 

Vista aèria de la persecució dels vaixells a les balenes

Ecologistes en Acció ha denunciat en un escrit davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i la Conselleria de Medi Ambient que aquest cap de setmana, un grup d’embarcacions recreatives van assetjar un grup de balenes rorquals prop de la costa de la Marina Alta, perseguint-les “com si es tractara d'una diversió o d'un espectacle de consum”. El portal Xàbia.com ha penjat unes imatges on es pot veure que aquesta pràctica és habitual.

Per la seua banda, l'ONG ha recordat que a la Marina Alta no hi ha la cultura de selfie amb aquests animals. “Hi ha una legislació específica que ordena mantindre la distància amb les balenes, especialment per la part frontal, i no seguir-les per darrere a una distància inferior a 300 metres”. Així mateix, ha suggerit que només “unes poques embarcacions, amb tripulacions acadèmicament qualificades, participen en estudis científics i facen els seguiments amb vista a millorar el coneixement i la situació dels cetacis”.

L'organització ha assegurat que les embarcacions utilitzen la mar com un circuit d’alta velocitat, que provoquen la mort directa d’espècies protegides, i ha enumerat la contaminació acústica i de combustibles fòssils que acaben a l’aigua i alteren el comportament dels animals. "La creixent massificació nàutica genera problemes mediambientals greus”, segons apunten, perquè “cada vegada hi ha més embarcacions recreatives”, que “es prenen la naturalesa i la mar com un objecte de consum, sense tindre en compte el greu impacte que generen”.

En la seua denúncia, demanen al Ministeri i al Consell que prenguen mesures i donen resposta a les seues al·legacions, de setembre del 2020, "per a incloure en els plans de gestió de les ZEC/ZEPA limitacions de velocitat i restriccions a la mobilitat de les embarcacions recreatives”, com per exemple no permetre la navegació de motor a menys de 200 metres de la costa.

Un peix lluna mort a Xàbia

L’ONG també ha denunciat la mort d’un exemplar de peix lluna a Xàbia, el peix ossi més gran del món, que en l'edat adulta pot arribar fins als vora dos metres de llargària i pesar fins a dues tones. Segons Ecologistes en Acció, el divendres 24 de juny, a les 12:00 h un centre de busseig es va trobar l’animal mort a la cara nord del cap Prim, a 20 metres de fondària. Segons els bussos que el van trobar, l’exemplar tenia marques d’hèlixs i signes evidents d’haver sigut envestit per una embarcació de motor.

Exemplar de peix lluna trobat per l'equip de bussos prop de la Marina Alta
Exemplar de peix lluna trobat per l'equip de bussos prop de la Marina Alta / Ecologistes en Acció

Mollà assegura que vol protegir el corredor mediterrani de cetais

Precisament aquest dimecres la consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha assistit a la Conferència de l’ONU a Lisboa, on ha defensat amb Catalunya i Balears el corredor mediterrani de cetacis. Mollà ha assegurat que amb aquesta aliança entre territoris volen protegir "la mar Mediterrània i la nostra biodiversitat marina" i ha afegit que es prendran mesures en l'àmbit local i europeu. A més, la conselleria ha avançat que al setembre València acollirà una nova cimera del Mediterrani amb els governs català i balear, on la Comunitat Valenciana pretén liderar les polítiques en favor de la protecció mediterrània.

També et pot interessar

stats