Les desigualtats de gènere empitjoren el diagnòstic prematur del càncer en les dones

El document, "Dones, poder i càncer", publicat en The Lancet, destaca com les dinàmiques de poder desiguals han tingut impactes negatius sobre com interactuen les dones en la prevenció d'aquesta malaltia, la seua cura i el tractament

Una dona en una exploració de pit en una imatge d'arxiu / Europa Press
Una dona en una exploració de pit en una imatge d'arxiu / Europa Press

El document, "Dones, poder i càncer", publicat en The Lancet, destaca com les dinàmiques de poder desiguals que es troben per tota la societat han tingut impactes negatius en com interactuen les dones en la prevenció del càncer, la seua cura i el tractament.

L'informe considera que la desigualtat de gènere i la discriminació influeixen en els drets i oportunitats de les dones a l'hora d'evitar factors de risc de la malaltia i impedeixen la capacitat de buscar i obtindre diagnòstics a temps i cures de qualitat.

A més, remarca que les desigualtats de gènere fan que hi haja una força laboral de cuidadors sense sou que són predominantment dones i entelen els avanços professionals de les dones com a líders en investigació de càncer, entre altres conseqüències.

L'informe conjumina un equip divers i multidisciplinari de tot el món —en el qual hi ha professionals del dret, l'economia, les ciències socials, acadèmics, epidemiòlegs, entre altres— i reclama una nova agenda feminista per a la cura del càncer amb la qual eliminar la desigualtat de gènere.

Ophira Ginsburg, assessora sènior d'investigació clínica del centre de Salut Global en l'Institut Nacional del Càncer, considera que "el càncer ha de ser vist com un assumpte prioritari en la salut de les dones", al mateix temps que demana "una introducció immediata d'un plantejament feminista del càncer".

5,3 milions d'adults morts per càncer el 20220

El document difós en The Lancet Global Health empra dades extretes de la base Globocan, del 2020, sobre mortalitat per aquesta malaltia de l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el càncer. Estima que 5,3 milions d'adults menors de 70 anys van morir d'aquesta afecció el 2002, 2,3 milions d'aquestes morts van ser dones i 3 milions hòmens.

L'estudi suggereix que 1,5 milions de morts prematures per càncer en dones es podrien haver previngut cada any eliminant l'exposició a factors de risc o mitjançant la detecció i diagnòstic primerencs. També diu que 800.000 vides es podrien haver salvat anualment si totes les dones hagueren accedit a una cura òptima del càncer.

Entre altres dades publicades, l'informe indica que aproximadament 1,3 milions de dones de totes les edats van morir el 2020 a causa de quatre dels principals factors de risc per càncer: tabac, alcohol, obesitat i infeccions.

També et pot interessar

stats