La intel·ligència artificial aconsegueix analitzar l'ADN del càncer cerebral durant una operació

L'eina, denominada Charm, ajudaria els neurocirurgians a decidir quina quantitat de teixit tumoral extraure

Resonància magnètica d'un cervell
Ressonància magnètica d'un cervell / Shutterstock

Un equip de científics ha creat una eina d'intel·ligència artificial que, durant una operació quirúrgica, analitza l'ADN d'un tumor cerebral i determina el tipus molecular, una informació crucial que hui dia tarda dies o setmanes a arribar.

Saber al detall el tipus molecular d'un tumor proporciona pistes sobre l'agressivitat, el comportament i la probable resposta a diversos tractaments, unes dades que poden orientar les decisions postoperatòries i que ajudaria els neurocirurgians a decidir quina quantitat de teixit tumoral extraure.

L'estudi, dirigit per investigadors de la Facultat de Medicina de Harvard, s'ha publicat aquest divendres passat en la revista Med. "En l'actualitat, ni tan sols la pràctica clínica més avançada pot perfilar molecularment els tumors durant la cirurgia. La nostra eina supera aquest repte", afirma Kun-Hsing Yu, autor principal de l'estudi i professor adjunt d'informàtica biomèdica a Harvard.

Els investigadors creuen que, si bé encara ha de validar-se clínicament mitjançant proves i obtindre el vistiplau de l'Agència Estatunidenca per a l'Administració d'Aliments i Medicaments abans d'implantar-se als hospitals, el seu potencial és realment prometedor.

Charm, una eina revolucionària

L'eina, denominada Charm (Cryosection Histopathology Assessment and Review Machine) es va desenvolupar fent servir 2.334 mostres de tumors cerebrals de 1.524 persones amb glioma procedents de tres poblacions de pacients diferents.

El mètode de diagnòstic utilitzat actualment consisteix a prendre teixit cerebral, congelar-lo i examinar-lo al microscopi. Però, un dels principals inconvenients és que, en congelar-lo, el teixit tendeix a alterar l'aspecte de les cèl·lules, la qual cosa pot afectar la precisió de l'avaluació clínica.

A més, fins i tot usant microscopis potents, l'ull humà no pot detectar amb fiabilitat variacions genòmiques subtils, dos problemes que l'eina d’intel·ligència artificial supera sense problemes. 

Quan Charm es va provar amb un conjunt de mostres cerebrals, va distingir tumors amb mutacions moleculars específiques amb una precisió del 93% i va classificar amb èxit tres tipus principals de gliomes amb característiques moleculars diferents que comporten pronòstics diferents i responen de manera diferent als tractaments. Els investigadors creuen que, encara que el model es va entrenar i es va provar amb mostres de glioma, podria reentrenar-se amb èxit per a identificar altres subtipus de càncer cerebral.

També et pot interessar

stats