Desertificació: de ser l'horta d'Europa a convertir-nos en el desert del continent

Segons el Ministeri de Transició Ecològica, un 74% del territori espanyol està en risc de desertificació

Risc de desertificació a la Comunitat Valenciana
Risc de desertificació a la Comunitat Valenciana / Ministeri de Transició Ecològica

La Comunitat Valenciana es troba entre les sis comunitats autònomes on s'ha incrementat de manera més important l'aridesa del sòl, un dels processos erosius que més influeix en la desertificació dels territoris. Així ho afirma l'esborrany de l'Estratègia nacional de lluita contra la desertificació publicat pel Ministeri de Transició Ecològica que avisa que quasi tres quartes parts del territori espanyol —un 74%— podrien arribar a convertir-se en desert.

Andalusia i Catalunya encapçalen el rànquing de territoris que pateixen aquest procés de transformació dels ecosistemes que es veu fonamentalment afavorit per l'activitat humana i el canvi climàtic. Segons afirma l'esborrany, la desertificació s'ha accelerat més en els últims anys per motius fonamentalment socioeconòmics com el canvi en l'ús agrari del sòl a superfícies artificials, la conversió de cultius de secà en cultius de regadiu i l'increment en el nombre d'explotacions ramaderes intensives.

Aquest nou informe empitjora les perspectives de futur dels paratges humits, i l'advertència no és nova. Des de fa anys, els successius estudis al respecte adverteixen del risc galopant de desertificació al territori valencià que afecta de manera especialment greu a les comarques de l'Alt Vinalopò, Vinalopó Mitjà, l'Alcoià i l'Alacantí.

El portaveu de Greenpeace, Julio Barea, reivindica la necessitat d'anar més enllà de l'anàlisi i prendre "mesures polítiques" per a pal·liar la situació, com ara "racionalitzar i disminuir el nombre de cultius a Espanya". "Ser l'horta d'Europa ens acabarà condemnant, en no massa temps, a ser el desert d'Europa", ja que "tots els plans hidrològics autonòmics estimulen l'augment en la superfície de regadiu, fins al punt d'animar a usar una quantitat d'aigua de la qual no disposem" en realitat, segons Barea.

La salinització dels sòls a Espanya es perfila també com un dels processos més greus, que afecta especialment les terres costaneres del Mediterrani, com és el litoral valencià. L'informe anterior, publicat fa deu anys, assenyalava que un 3% aproximadament presentaven un grau sever que restringia fortament la seua utilització econòmica, però les últimes dades apunten que el territori afectat és ja del 10%.

Quant a l'aridesa dels sòls, s'incrementa en la major part de la zona centre i est peninsular —Madrid, Castella-la Manxa i l Comunitat Valenciana—, a més d'Extremadura i zones muntanyenques d'Andalusia, encara que les autonomies en les quals s'ha detectat major percentatge de "processos erosius de gran importància" són Andalusia i Catalunya.

També et pot interessar

stats