Descobreixen a Benidorm una àmfora ritual utilitzada per a la fundació romana de la ciutat
La peça de "gran valor arqueològic" l'han trobada al jaciment del fortí que van descobrir fa un any.
Els arqueòlegs de la Universitat d'Alacant (UA) que treballen al jaciment romà del Tossal de la Cala, a Benidorm, han descobert una àmfora de cerimònia, de prop d'un metre, que podria haver-se emprat per al ritual de la fundació del fort o 'castellum'. En aquest acte solemne romà, els constructors "pregaven als déus que foren generosos amb les persones que hi anaven a viure".
Els arqueòlegs directors de l'excavació, Feliciana Salas i Jesús Moratalla, expliquen que la peça té un "gran valor històric i arqueològic". L'àmfora es trobà fa pocs dies als peus d'un mur, juntament amb la muralla occidental, la zona menys explorada fins ara. Moratalla indica que l'enorme gerra seria de "fàbrica gaditana" i que s'hauria elaborat al segle I abans de Crist; sovint anaven plenes de vi o d'una salsa de peix ('garum').
Aquest descobriment s'emmarca en un projecte d'intervenció arqueològica, amb fons europeus, que ha posat en relleu l'existència d'un fortí al Tossal de la Cala. Quan acabe el projecte, s’hi instal·larà un centre d'interpretació que explicarà la importància del fortí durant les Guerres Sertorianes, un conflicte bèl·lic civil que tingué lloc a la província d'Hispània Citerior. El fortí està datat entre els anys 80 i 70 abans de Crist.