Descobreix on trobar les millors tapes amb producte local i de temporada

Celebrem el Dia Mundial de la Tapa amb tapes fetes amb espencat, clòtxines, figatells, tomaca del Perelló, carxofa de Benicarló o torró de Xixona

Tapes elbaorades per a 'Tapas d'ací'
Tapes elaborades per a "Tapas d'ací"

Fins al 20 de juny, desenes de restaurants, bars i locals de la Comunitat Valenciana s'han sumat a la iniciativa "Tapas d'ací". Una ruta gastronòmica per a gaudir d'una tapa i una beguda per només 4 €, amb un mateix denominador comú: les tapes han sigut elaborades amb producte local i de temporada. És una projecte de la Confederació d'Empresaris d'Hoteleria de la Comunitat Valenciana (CONHOSTUR), amb la col·laboració de Turisme Comunitat Valenciana-L'Exquisit Mediterrani. L'objectiu és dinamitzar l'oferta gastronòmica i posar en valor els productes valencians.

En El dia À Punt hem parlat amb tres locals que hi participen i ens han contat com han elaborat les seues tapes.

De la carrasca al Molinell, del restaurant La carrasca de Culla

"Busquem al màxim possible utilitzar el que tenim al voltant i aquesta tapa sorgeix de la idea d'aprofitar el fetge del corder que normalment no s'usa". Així ho afirma Catalina Xiva, la xef del restaurant La carrasca a Culla, a l'Alt Maestrat. Aquesta tapa consisteix en una terrina de paté de corder criat al Maestrat, un paté fet amb llet d'ovella d'Els Masets i acompanyat de melmelada de cireres collides al Molinell. "Així aprofitem la temporada de cirera", diu Catalina. També porta una mantega amb avellana, "que a Culla hi ha molts avellaners", remata.

Per a fer el paté s'ha usat corder criat al Maestrat i llet d'ovella d'Els Masets
Per a fer el paté s'ha usat corder criat al Maestrat i llet d'ovella d'Els Masets

Cassola d'avellanenc en salsa, de l'hotel Meraki de Pobla de Farnals

A l'hotel Meraki Beach de la Pobla de Farnals, podem tastar una tapa d'avellanenc. Mamen Marines, directora de restauració de l'hotel, ens conta que han recorregut a "una tapa tradicional, un guisat típic que es prepara en aquesta època de caragol avellanenc amb una sofregit de tomaca i verdures de l'Horta Nord". Servit amb cassoleta de fang i acompanyat de cervesa, vi o vermut, és una tast típic de la serrania valenciana.

Aquest guisat de caragolets avellanencs evoca el sabors de la serrania valenciana
Aquest guisat de caragolets avellanencs evoca el sabors de la serrania valenciana

Escalivada amb clòtxines, del restaurant El buen comer d'Alacant

Al mes de juny la clòtxina valenciana està en plena temporada i al restaurant El buen comer, situat al carrer Major d'Alacant, l'escabetxen d'una manera molt especial: "És un escabetx natural que preparem amb oli verge de Villena, gastem pimentó, l'aigua de les clòtxines i una miqueta de vinagre". Així ens ho conta Moisés, el cuiner del restaurant. La tapa consisteix en "una llauneta amb escalivada de pebrera roja, ceba i albergina i després hem fet unes clòtxines en escabetx". El plat es remata amb una escuma feta amb all negre per a donar-li un toc amb un matís de regalíssia.

Juny és el mes de la clòtxina valenciana
Juny és el mes de la clòtxina valenciana

Torna a escoltar el podcast d'El Dia À Punt amb les entrevistes completes ací.

Dia Mundial de la Tapa

Amb motiu del Dia Mundial de la Tapa, que se celebra cada 16 de juny, us acostem altres de les propostes recollides en "Tapas d'ací", on podreu visitar cadascun d'aquests restaurants i les seues propostes gastronòmiques a través d'un mapa interactiu. Explora'l ací.

Tapes elaborades per a 'Tapas d'ací'
Tapes elaborades per a 'Tapas d'ací'
  1. La carxofa, de La Cuna del Bou de València, fet a partir de carxofa de Benicarló.
  2. Sabors de Llevant, elaborat amb carxofa del Baix Segura i cavalla, i és una tapa de la cerveseria Don Carlos, de Rojals.
  3. Tonyina sobre coca, foie i torró del restaurant El Colmado, d'Alacant.
  4. Croquetes morellanes fetes amb carn del Maestrat, de l'hotel-restaurant Cardenal Ram, de Morella.
  5. Figatell amb ceba a la mistela del café Blau de Cullera, elaborat amb mistela de Torís.
  6. La mantellina alcoiana és una coqueta fregida amb abadejo, pols de pimentó de pericana i escuma d'allioli. És una tapa de la Venta de Sant Jordi d'Alcoi.
  7. Aquesta tapa de Villa Angelita de Benicàssim conté clementina de Nules, cavalla de llotja del Grao de Castelló, perles d'oli picual de Sant Mateu, pa dels Ivarsos i brots de pésols produïts a la Vall d'Alba
  8. Tomaca del Perelló amb granissat de vitets i alfàbega de la bodega mediterrània Alenar de València.
  9. Samosa de blanquet de Canals amb mistela de Xaloc, del restaurant Ligazón de València.

També et pot interessar

stats