Premis Cacau d’Or: els set millors esmorzars de la Comunitat Valenciana

El certàmen atorga, per primera vegada, els premis a #DonesEsmorzadores per tal d’incentivar la presencia femenina en l’esmorzaret.

Entrepà de La Aldeana, un dels locals guardonat amb el Cacau d'Or 2020
Entrepà de La Aldeana, un dels locals guardonat amb el Cacau d'Or 2020 / Marta Pascual

Que l’autèntic esmorzaret, amb la seua litúrgia de cacaus, olives i cremadets, és quasi una religió en incomptables racons de la Comunitat Valenciana és un fet difícil d’ignorar. Però si hi ha un esdeveniment anual que fa palesa l’estima per aquest costum diferenciador dels valencians és el Cacau d’Or.

La cinquena edició d’aquest certamen organitzat per la comunitat virtual Cultura de l'Esmorzar ha distingit set locals després de dotze mesos de deliberació i estómacs plens a mitjan matí. Un reconeixement als plats tradicionals i els entrepans farcits amb mestria, amb peix fresc de les comarques marineres o amb embotit i brasa a les d’interior. La selecció guanyadora travessa, de sud a nord i d'est a oest, l’amplísim ventall gastronòmic d’un territori ric en receptes autòctones i productes de primera categoria.

Els set Cacaus d’Or 2020

  • Casa Paquita, a Eslida (Plana Baixa). Segons l’organització del concurs, “un dels locals preferits pels ciclistes que recorren la serra d'Espadà per a reposar forces en les seues rutes".
  • Fernandet, a les Palmeretes, Sueca (Ribera Baixa). D’aquest local, la Cultura de l'Esmorzar destaca la fama conreada per les seues receptes amb producte fresc de la mar.
  • Casa Tere, al Grau de Gandia (Safor). Premiada per ser un “temple dels guisats, calders i elaboracions tradicionals”.
  • La Aldeana, al Cabanyal (València). Un reconeixement a la innovació que Alfonso García aporta, sempre amb respecte als cànons, la tradició i prenent com a base les receptes autòctones, als seus “suggeridors” entrepans.
  • San Antonio, a Requena (Plana d'Utiel-Requena). L’organització ha considerat que els seus esmorzars a la brasa, amb embotits i productes carnis “de primera qualitat”, el fan mereixedor del guardó.
  • Ca Tomás, a Alzira (Ribera Alta). Un restaurant que ha destacat per combinar l’esmorzar popular amb propostes del senyoret, servides en un menjador privat.
  • Reyton, a Sueca (Ribera Baixa), segons la Cultura de l'Esmorzar, “una de les millors relacions qualitat preu per a uns entrepans rotunds”.

Noves categories

Una de les novetats d’enguany ha sigut la creació d’una nova categoria que vol incentivar la presència, cada vegada més important, de les dones en aquesta tradició culinària. #DonesEsmorzadores naix de la mà de la professora i aficionada a la gastronomia Ana Lourdes Torres (@cocadepanses), i ella ha sigut l'encarregada de rebre el premi en nom de les guardonades: les periodistes Regina Laguna, Rosa Domínguez i Laura Ballester; les influencers Pilar Montesinos (@xiquetafallera), Lucrecia de Borja (@Lucreciadeborja) i Soledad Faulí (@finorvalenciana); i la fiscal cap de delictes d'odi i escriptora, Susana Gisbert.

Una altra nova categoria és #EsmorzarDeCasa, nascuda durant el confinament per a recollir les propostes que els aficionats preparaven a les seues llars per a mantindre viva la flama de l’esmorzaret. Els premiats han sigut l'universitari Carlos Fajardo, el fotògraf José Ramón Crespo i la penya gastronòmica Glotton's.

També et pot interessar

stats